Premijer Srbije sa potpredsednikom Vlade Crne Gore o saradnji dve države

Potpredsednik Vlade Crne Gore Budimir Aleksić sa premijerom Srbije Milošem Vučevićem, 10. septembar 2024.

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević razgovarao je sa potpredsednikom Vlade Crne Gore za obrazovanje, nauku i odnose sa verskim zajednicama Budimirom Aleksićem o saradnji dve zemlje i "drugim temama važnim za Srbe koji žive u Crnoj Gori".

Vučević je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta 10. septembra, rekao da Srbija pridaje veliki značaj regionalnoj saradnji i naglasio da razvijen i povezan region znači bolji život za sve njegove građane.

Vučević je ocenio da Srbija i Crna Gora imaju mnogo zajedničkog i da, po prirodi stvari, treba da imaju najbliže odnose.

Aleksić je, kako se navodi u saopštenju, rekao da je za Crnu Goru saradnja sa Srbijom od izuzetnog značaja i da će se se truditi da narednih godina odnosi budu unapređeni.

Ministri Budimir Aleksić i Nikola Selaković, bez državne zastave Crne Gore u pozadini

Tokom sastanka je bilo reči o političkim i ekonomskim temama, o razvoju infrastrukture, odnosima u regionu, regionalnoj stabilnosti i povezivanju kultura dve zemlje.

Aleksić se sastao i sa srpskim ministrom kulture Nikolom Selakovićem, te ukazao da dve zemlje "pripadaju istoj kulturološkoj tradiciji koju je vekovima oblikovala hrišćanska pravoslavna vera, kao i da se celokupna kultura i stvaralaštvo, kroz vekove odvija na jedinstvenom srpskom jeziku".

I Ministar Selaković je naveo da je jezik osnova svake kulture, te naglasio da "Vukov srpski jezik jeste ono što spaja i Srbiju i Crnu Goru i ono čime se srpski narod ponosi".

Prilikom oficijelnog fotografisanja Selakovića i Aleksića, u pozadini nije bila postavljena državna zastava Crne Gore.

Ko je Budimir Aleksić?

Budimir Aleksić je u Vladu Crne Gore ušao, nakon rekonstrukcije u julu ove godine, kao kadar bivšeg Demokratskog fronta, koalicije koja je proruski i prosrpski orijentisana.

DF blisko sarađuje sa vlastima Aleksandra Vučića u Srbiji i Milorada Dodika u bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska. Aleksić je 2017. godine bio na proslavi neustavnog dana Republike Srpske kao predstavnik DF-a.

On je 2022, dve godine nakon smjene s vlasti Demokratske partije socijalista koju je predvodio bivši predsednik Milo Đukanović izjavio da "u novim okolnostima Crnogorci i Egipćani treba da osnuju svoje nacionalne savjete".

Time je Crnogorce izjednačio sa nacionalnom manjinom u sopstvenoj državi.

Fakultet za crnogorski jezik i književnost je 2021. nazvao "antinaučnom ustanovom, koja je nastala kao hir bivšeg DPS režima".

"Da bi se udovoljilo režimskom poslušniku koji želi da stvara nekakav novi jezik u duhu koncipiranja nekog novog identiteta Crne Gore".

Aleksić je 2004. za himnu Crne Gore rekao da "veliča fašizam".

Pročitajte i ovo: Proruske partije i Bošnjačka stranka ušle u crnogorsku Vladu