U Čačku u centralnoj Srbiji održan skup protiv iskopavanja litijuma

Građani i ekološki aktivisti na protestu protiv iskopavanja litijuma u Čačku, u centralnoj Srbiji, 24. oktobar 2024.

Novi protest zbog planova za iskopavanje litijuma i bora održan je 24. oktobra u Čačku u centralnoj Srbiji uz poruku da građani "ni po koju cenu neće dozvoliti eksploataciju litijuma, ni u Jadru (na zapadu zemlje) ni na teritoriji cele Srbije".

Ekološki aktivista iz Udruženja "Ne damo Jadar" Zlatko Kokanović rekao je da će građani "braniti Ustav na ulici, kombinovanjem blokada i protesta".

On je istakao da su "istrošili sve institucionalne vidove borbe" i uverili se da "ova vlast nema sluha za njihove probleme".

"Naša je građanska dužnost da branimo Srbiju i kada institucije ne rade svoj posao moramo da izađemo na ulicu i blokiramo, jer nam je jedno to preostalo", rekao je Kokanović.

Protest u Čačku jedan je u nizu onih koji su proteklih nekoliko meseci organizovani u gradovima širom Srbije, 24. oktobar 2024.

Kako je javio dopisnik Radija Slobodna Evropa (RSE), učesnici protesta u organizaciji Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) nosili su transparentne na kojima je, između ostalog, pisalo "Nećeš kopati", "Srbija nije na prodaju" i "Marš sa Drine". Skup je protekao bez incidenata.

Skupština Srbije, u kojoj većinu ima Srpska napredna stranka (SNS) Aleksandra Vučića, 10. oktobra odbacila je predlog opozicije da se donese zakon za trajnu zabranu istraživanja i eksploatacije litijuma i bora.

U prethodnih nekoliko meseci u gradovima širom Srbije održan je niz protesta protiv rudarenja litijuma uz tvrdnje ekoloških organizacija da bi otvaranje rudnika ostavilo nepopravljive posledice na životnu sredinu.

'Ovo je problem cele Srbije', poruka s protesta protiv iskopavanja litijuma

Vlast SNS-a ranije je objavila da bi rudnik litijuma Rio Tinto mogao da otvori 2028. ukoliko se ispune ekološke propise i dobiju neophodne dozvole.

Ta kompanija 2004. je u lozničkom kraju na zapadu Srbije otkrila rudu jadarit, kombinaciju litijuma i bora, za koju su nadležni procenili da je u dolini Jadra ima 158 miliona tona.

Brojni stručnjaci iz zemlje i inostranstva ukazuju da u procesu eksploatacije litijuma neizbežno dolazi do ekoloških posledica, pre svega do zagađenja rečnog sliva i zemljišta.

Rio Tinto je ranije u odgovoru za Radio Slobodna Evropa naveo da su "domaći i međunarodni stručnjaci potvrdili da se projekat 'Jadar' može realizovati bezbedno i u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine".

Pročitajte i ovo: Litijumska groznica