Gasovod Srbija-Bugarska pušten u probni rad

Predsednici Srbije, Bugarske i Azerbejdžana Aleksandar Vučić, Rumen Radev i Ilham Alijev puštaju u probni rad novi gasni interkonektor Srbija-Bugarska, Niš, 10. decembra 2023.

Novi gasni interkonektor Srbija-Bugarska svečano je pušten u probni rad u nedelju, 10. decembra.

Ministarka energetike i rudarstva Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je da je reč o veoma važnom i velikom međunarodnom projektu za pozicioniranje Srbije na gasnoj mapi Evrope.

Dodala je i da je taj projekat važan za snadbevanje gasom istočne i centralne Srbije, za snabdevanje centralne i istočne Evrope, kao i za dalju gasifikaciju južnog dela Srbije.

Putem ovog interkonektora Srbija će nabavljati gas iz Azerbejdžana. Vlasti u Beogradu potpisale su sa tom državom 15. novembra sporazum o nabavci tog energenta.

Tokom 2024. godine biće dopremljeno 400 miliona kubnih metara gasa. To je ujedno i najkonkretniji pokušaj Srbije da smanji svoju zavisnosti od ruskog gasa na koji se Srbija u potpunosti oslanja više od četvrt veka.

"Uspeli smo da završimo radove i da se dogovorimo pre svega sa našim prijateljima iz Azerbejdžana o isporukama gasa, ali i da se koordiniramo sa prijateljima iz Bugarske da se povežemo i spojimo na granici", rekla je ministarka Đedović.

Vaš browser nepodržava HTML5

Srbija smanjuje zavisnost od ruskog gasa uvozom iz Azerbejdžana

Srbija trenutno troši tri milijarde kubika gasa i azerbejdžanski gas nadomestiće 13 odsto tih potreba. Plan je da se količina nabavke iz ove države do 2027. poveća.

Svečanosti povodom puštanja u probni rad prisutvovali su i predsednici Srbije, Bugarske i Azerbejdžana Aleksandar Vučić, Rumen Radev i Ilham Alijev kao i šef delegacije Evropske unije u Srbiji u Srbiji Emanuel Žiofre.

Oni su na svečanoj ceremoniji, u gasnoj stanici Trupale kod Niša, zajedno pritisli taster i pokrenuli gasovod.

Puštanje u rad gasovoda dužine 109 kilometara od Niša do Dimitrovgrada trajala je nešto manje od dve godine a vrednost radova je 85,5 miliona evra.

Projekat izgradnje finansiran je delom kroz bespovratnu pomoć EU, u visini od 49,6 miliona evra. Pored toga, 25 miliona evra obezbeđeno je iz kredita Evropske investicione banke koji će Srbija plaćati za deo gasovoda koji prolazi kroz Srbiju.

Predsednik Bugarske Rumen Radev izjavio je da se puštanjem u rad gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske menja energetska mapa Evrope.

"Interkonektor predstavlja garanciju za diversifikaciju i bezbednost snabdevanja ne samo za naše dve zemlje, već za ceo region i nije slučajno da je to prepoznala i Evropska komisija kao projekat od uzajamnog interesa", poručio je Radev.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev ocenio je da će puštanje u rad interkonektora doprineti razvoju Srbije, ali i poboljšanju energetske sigurnosti cele Evrope.