'Ovo je problem cele Srbije', poruka s protesta protiv iskopavanja litijuma

Meštani su na blokadu magistralnog puta Loznica-Valjevo krenuli iz sela Brezjak kod Gornjih Nedeljica, gde je planiran rudnik, 19. oktobar 2024.

Na jednočasovnu blokadu je pozvao nevladin Saavez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) zbog najavljenog rudnika litijuma na zapadu Srbije, Brezjak, 19. oktobar 2024.

"Ovo je samo uvertira u blokade koje treba da se dese širom Srbije", rekao je Zlatko Kokanović iz organizacije "Ne damo Jadar", koji je deo SEOS-a, Brezjak, 19. oktobar 2024.

Blokada magistralnog puta Valjevo-Loznica, 19. oktobar 2024.

"Rudnika neće biti i ja sam sigurna da ga neće biti", rekla je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Svetlana Milutinović (levo) iz sela Korenita, gde je ranije planirano da bude jalovište rudnika litijuma kompanije Rio-Tinto, 19. oktobar 2024.

Dušica Barović iz Loznice rekla je da je jednočasovna blokada puta "samo jedan protest u nizu", ali da su meštani "odlučni da ne dozvole" iskopavanje litijuma na zapadu Srbije. "Nešto se mora desiti u narednom periodu", rekla je Barović (levo) za RSE.

Meštanima se pridružio i deo opozicionih poslanika, Brezjak, 19. oktobar 2024.

Protest je prošao bez incidenata, a nakon jednočasovne blokade, saobraćaj na magistralnom putu Valjevo - Loznicaa ponovo je uspostavljen, 19. oktobar 2024.