Poslaniku iz BiH Zildžiću u Srbiji određen jednomjesečni pritvor i pokrenuta istraga

Salko Zildžić, poslanik SDA u Parlamentu Federacije BiH kojii je uhapšen na graničnom prelazu BiH i Srbije.

Poslanik iz Bosne i Hercegovine (BiH) Salko Zildžić, uhapšen 18. septembra u Srbiji, ostaje tamo u pritvoru do mjesec dana, a protiv njega je pokrenuta istraga zbog nošenja oružja, naveli su iz Višeg suda i Višeg javnog tužilaštva u Užicu za Radio Slobodna Evropa (RSE).

"Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Užicu doneo je dana 19.9. 2023. godine na predlog Višeg javnog tužilaštva u Užicu, rešenje o određivanju pritvora prema osumnjičenom Salku Zildžiću, državljaninu Federacije BiH, zbog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija iz člana 348, stav 4 u vezi sa stavom 1 krivičnog zakonika", izjavila je portparolka Višeg suda u Užicu Milica Karapandžić 21. septembra.

Kako je rekla, "pritvor po ovom rešenju može trajati najviše mesec dana a ima se računati od 18. septembra 2023. godine u 0:30 časova kada je osumnjičeni lišen slobode".

Više javo tužilaštvo Užice za RSE je navelo da je donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv Zildžića, "zbog postojanja osnovane sumnje da je učinio krivično djelo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija", po osnovu Krivičnog zakonika.

Tužilaštvo je navelo da je Zildžić saslušan u predistražnom postupku u svojstvu osumnjičenog u policijskoj stanici Bajina Bašta, gdje je iznio svoju odbranu. Rečeno je takođe da se u postupku istrage "preduzimaju neophodne dokazne radnje u cilju pribavljanja dokaza koji su neophodni radi donošenja odluke o podizanju optužnice".

Advokat tvrdi da iskaznica ne postoji

Zildžićev advokat Ljubiša Radulović za RSE je prethodno rekao da je njegovom klijentu nakon hapšenja na granici sa Srbijom bio određen pritvor od 48 sati, te da je postupajići sudija u prethodnom postupku na prijedlog Tužilaštva odredio pritvor do mjesec dana.

Advokat je kazao da treba da se vještači oružje koje je pronađeno kod Zildžića, koji se nalazi u istražnom zatvoru u Užicu.

Radulović je takođe rekao da u predmetu nema nikave iskaznice Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA), navodno pronađene kod Zildžića, a za šta je RSE već pisao da nema potvrde iz OSA. Naveo je da su "sve izmislili novinari i jedna osoba iz te službe", ne navodeći o kome se radi, te da se radi o "ličnom sukobu".

Drugačije tvrde u Ministarstvu bezbjednosti BiH

Iz Ministarstva bezbjednosti BiH saopštili su, međutim, 20. septembra da su pripadnici Granične policije Srbije prilikom kontrole na graničnom prelazu, kod poslanika u Parlamentu Federacije BiH Salke Zildžića pronašli i počasnu legitimaciju OSA-e.

Naveli su da je ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić zatražio od policijskih agencija BiH da izvrše reviziju svih izdatih službenih legitimacija.

"Revizijom bi trebalo utvrditi kome su sve dodjeljene službene legitimacije policijskih agencija i da li je bilo eventualnog izdavanja licima koja na to nemaju pravo, čime se stvaraju mogućnosti za zloupotrebu ovih službenih policijskih dokumenata", naveli su.

Otvoren i predmet u Tužilaštvu BiH

RSE u OSA-i nije mogao potvrditi informaciju o tome da je kod Zildžića pronađena legitimacija te agencije čiji je bivši direktor Osman Mehmedagić na "crnoj listi" SAD. U ovoj agenciji nisu odgovorili na upit RSE o tome.

Tužilaštvo BiH za RSE je, međutim, potvrdilo 20. septembra da je otvoren predmet koji se odnosi na osobe sa "crne liste" vlade SAD i na navode o zloupotrebi kapaciteta OSA, ali nije navedeno na koga se predmet odnosi.

Vlasti u Srbiji ni 20. septembra, niti 21. septembra se, do objavljivanja ove vijesti, nisu oglasile o hapšenju.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH za RSE su 20. septembra potvrdili da je Zildžić, inače zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA), u pritvoru u Srbiji i da je zatražio pomoć Ambasade BiH.

Pročitajte i ovo: Poslanik iz BiH Zildžić u Srbiji u pritvoru, Tužilaštvo BiH istražuje zloupotrebu OSA-e

Iz Tužilaštva BiH su kazali da će u okviru predmeta biti "zatražene informacije od nadležnih institucija" o navodima koji su se pojavili o zloupotrebi službenih legitimacija agencije, "kako bi se okviru predmeta izvršile provjere".

Bivši direktor OSA-e Osman Mehmedagić stavljen je 15. marta ove godine na "crnu listu" Sjedinjenih Američkih Država jer je kao generali direktor OSA-e zloupotrijebio državnu telekomunikacijsku kompaniju u korist SDA, vodeće bošnjačke stranke u BiH.

Ahmed Kico, bivši uposlenik obavještajnih agencija u BiH za RSE kaže kako počasne iskaznice postoje i da ih dobijaju penzionisani pripadnici agencije. On ističe da je izdavanje takve iskaznice "diskreciono pravo direktora OSA-e".

''Ta iskaznica ne donosi nikakve privilegije. To je počasno priznanje za rad, kao što se nekad davao sat kod odlaska u penziju. Naravno, ljudi koji se žele zaštititi od nepriličnog ponašanja to mogu koristiti i mahati tom iskaznicom'', ističe Kico za RSE.

Salko Zildžić je zastupnik u Parlamentu Federacije BiH. Pored toga obavlja i funkciju predsjednika Gradskog odbora SDA u Tuzli. Ranije je bio predsjednik Asocijacije mladih SDA.