Organizacije iz Srbije i BiH zajednički osmislile staze za gledanje ptica u Podrinju i na Konjuhu

Ilustracija: Slavuj

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) i Crveni križ Tuzlanskog kantona u Bosni i Hercegovini pozvali su ljubitelje prirode da istraže nove rute za posmatranje ptica u ovim zemljama koje velikim delom graniči reka Drina.

Kako je 23. oktobra saopštilo DZPPS, ove dve organizacije su zajednički osmislile staze za posmatranje ptica u Međunarodno značajnom području Donje Podrinje u Srbiji i Zaštićenom pejzažu Konjuh u Bosni i Hercegovini.

"Na njima se mogu otkriti čudesne ptičje vrste. Naš udruženi projekat ima za cilj da se u prekograničnoj oblasti stvori novi turistički sadržaj sa fokusom na birdwatching, hobi koji ima sve više poklonika", navodi DZPPS.

Nove mape staza nastale su na osnovu iskustava zemalja sa razvijenim "aviturizmom", posebnom granom ekološkog turizma usmerenom na ptice.

Kreirane su u okviru projekta "Eko-turizam u prekograničnom području između Srbije i BiH" koji je najvećim delom finansirala Evropska unija (EU).

Ptičje staze sa obe strane Drine imaće table sa informacijama o ornitofauni, u pripremi je publikacija o posmatranju, dok će za zainteresovane građane u obe države biti organizovan kurs za vodiče u posmatranju ptica.

Posao i za osobe sa invaliditetom

Turistička ponudu biće dopunjena kućicama za ptice i hranilicama koje će praviti ljudi koji žive u prekograničnoj oblasti u Bogatiću, Šapcu, Loznici i bosanskohercegovačkim mestima Banović, Živinice i Kladanj.

"Cilj je da se uključe seoska domaćinstva koja bi time unapredila svoje poslovanje, kao i korisnici socijalne pomoći i osobe sa invaliditetom", saopštili su Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Crveni križ Tuzlanskog kantona.

Najavljeno je da će kroz program EU u naredne dve godine biti nastavljen razvoj prekogranične oblasti kroz razvoj ekološkog turizma.

Vaš browser nepodržava HTML5

Ulcinjska solana: Hrana, odmor i prsten za pticu selicu

Zaštićeni pejzaž Konjuh u Bosni i Hercegovini ima 103 vrste ptica, među kojima su senice, zebe i orlovi, drozdovi imelaši i drozdovi pevači, crne žune, kao i retke vrste planinski detlić, najređa i najugroženija vrsta Bosne i Hercegovine, i srednji detlić koji na evropskom nivou ima najmanju brojnost, zatim troprsti detlić, vodenkos, dugorepa sova, leštarka.

Na dva sata vožnje od Konjuha ka severoistoku, u Srbiji se prostire Međunarodno značajno područje za ptice Donje Podrinje u kom je jedino nacionalno gnezdilište male čigre. U njemu je zabeleženo više od 100 vrsta ptica, dok se procenjuje da ih ima oko 150.

Tu su najveća populacija žalara slepića, značajno gnezdilište polojke, kolonije bregunica, retki parovi pčelarica i crne rode.

Mapa Zaštićenog pejzaža Konjuh obuhvata 32 lokaliteta, a mapa Međunarodno značajnog područja za ptice Donje Podrinje osam lokaliteta na kojima se mogu posmatrati ptice.

Do njih vode staze različite težine, od laganih rekreativnih do fizički zahtevnijih.