Prvi put dogovoren izvoz gasa iz Azerbejdžana u Srbiju

Radovi na gasnoj interkonekciji Srbija-Bugarska, januar 2023.

Nacionalne energetske kompanije Srbije i Azerbejdžana, Srbijagas i Sokar, potpisale su ugovor o isporukama prirodnog gasa od 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE).

"Osigurano je snabdevanje gasom iz Azerbejdžana u količini do 400 miliona kubnih metara godišnje do 2026. Nakon toga dobavljaće se i milijardu kubnih metara", rekla je ministarka energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović 15. novembra.

Ona je navela da se narednih dana očekuje završetak radova na gasnoj interkonekciji sa Bugarskom i da će potom Azerbejdžan postati novi snabdevač Srbije tim energentom.

"Ostvarujemo strateški cilj da ostvarimo raznovrsnost snabdevanja i da dodatno ojačamo svoju poziciju kao tranzitne zemlje za države centralne Evrope", dodala je Đedović Handanović.

Baku izvozi u osam zemalja

Ministar energetike Azerbejdžana Parviz Šahbazov izjavio je da će ta zemlja po prvi put prirodni gas izvoziti u Srbiju.

"Tako se broj zemalja koje će se snabdevati azerbejdžanskim gasom povećao na osam. To je jasan pokazatelj da Azerbejdžan ima ulogu pouzdanog energetskog partnera", rekao je Šahbazov.

MRE je saopštilo su dve strane u Bakuu potpisale i memorandum u oblasti energetske saradnje koji otvara mogućnosti za isporuke azerbejdžanskog tečnog naftnog gasa (LNG) preko terminala u Turskoj i Grčkoj, izgradnju gasnih elektrana i skladišta gasa.

Saopštene su zvanične projekcije Srbije da će godišnja potrošnja prirodnog gasa sa tri milijarde kubnih, kolika je bila 2022, porasti na oko četiri milijarde do 2030.

MRE je dodalo da Srbija planira i izgradnju nove gasne interkonekcije ka Severnoj Makedoniji. Srbija trenutno sve potrebne količine gasa uvozi iz Rusije, koja je pod ekonomskim sankcijama Evropske unije zbog invazije na Ukrajinu.

Pročitajte i ovo: Srbija, Bugarska i pokušaj bega iz ruskog 'gasnog zagrljaja'