Milion kubika gasa dnevno iz Azerbejdžana u Srbiju, saopštila ministarka energetike

Gradilište gasovoda Bugarska-Srbija kod Kostinbroda, Bugarska, februar 2023.

Ministarka energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović i Azerbejdžana Parviz Šahbazov potpisali su 26. septembra Memorandum o razumevanju u oblasti zelene energije, a potpisana su i dva sporazuma o snabdevanju gasom između preduzeća "Srbijagas" i azerbejdžanske kompanije "Sokar".

Đedović Handanović je saopštila da će Srbija tokom predstojeće zime moći da računa na sigurne isporuke oko milion kubnih metara gasa iz Azerbejdžana, što će povećati energetsku sigurnost Srbije, navodi se u saopštenju ministarstva.

Ona je dodala da su prošle godine u Bakuu potpisani sporazumi o saradnji između resornih ministarstava i gasnih kompanija koji predviđaju da Srbija do 2026. godine dobija do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje iz Azerbejdžana, a da nakon toga ove količine mogu da budu povećane na milijardu metara kubnih.

Srbija će moći da računa na milion kubika dnevno iz Azerbejdžana od 1. novembra do 31. marta, piše u saopštenju.

Ona je naglasila da je potpisivanjem Memoranduma saradnja u energetici proširena i na oblast zelene energije, odnosno, prema njenim rečima, uključuje zajedničke investicije u zelenu energiju, primenu novih zelenih tehnologija, tehnologija hvatanja i skladištenja ugljenika, itd.

Na sastanku je, kako se navodi, razgovarano i o Zelenom energetskom koridoru koji će Azerbejdžan povezati sa zemljama Centralne i Istočne Evrope.

Đedović Handanović je navela da u tom projektu potencijalno i Srbija može da ima važno mesto, pre svega zbog svog geografskog položaja, imajući u vidu da je planirano ojačavanje interkonekcije na prenosnoj mreži sa Rumunijom, Mađarskom i Bugarskom.

Pročitajte i ovo: Prvi put dogovoren izvoz gasa iz Azerbejdžana u Srbiju

Na sastanku je, kako se navodi, razgovarano o o mogućnosti da Srbija postane deo Zelenog koridora između Kaspijskog regiona i Jugoistočne Evrope "s obzirom na to da se Srbija već graniči sa tri zemlje koje učestvuju u projektu i može imati ulogu i korisnika i tranzitne zemlje".

Srbija sa Azerbejdžanom ima razvijenu saradnju u oblasti energetike, a toj zemlji se okrenula nakon ruske inavzije na Ukrajinu koju je dočekala u potpunosti zavisna od ruskog gasa.

Azerbejdžanski gas se u Srbiju doprema novim gasovodom do Bugarske, koji je delimično finansiran sredstvima Evropske unije (EU). Gasovod je u probni rad pušten u decembru 2023.

Predsednici dveju zemalja Aleksandar Vučić i Ilham Alijev su u novembru 2022. potpisali Memorandum o osnivanju Saveta za strateško partnerstvo, a zatim i u decembru iste godine u Bakuu.

Pročitajte i ovo: Zajednički gasovod - Srbiji smanjenje zavisnosti od Rusije, Rumuniji novi izvozni pravac