U Srbiji obeležena 29. godišnjica stradanja u hrvatskoj akciji 'Oluja'

Detalj sa komemoracije žrtvama 'Oluje' u Bačkoj Palanci, avgust 2018. godine, arhivska fotografija

U Loznici, na zapadu Srbije, održana je državna ceremonija Dan sećanja na stradale i prognane u hrvatskoj akciji "Oluja".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na toj ceremoniji da garantuje da nikada više i nigde neće biti progona srpskog naroda.

"Moraćemo da vodimo računa da sačuvamo svoju zemlju, da sačuvamo mir, da očuvamo našu decu, da odbranimo našu budućnost", kazao je Vučić

On je na stadionu "Lagator", gde je obeležena 29. godišnjica akcije "Oluja" kazao da će Srbija "morati svakoga dana da bude ekonomski jača".

"Kada smo ekonomski jači, bićemo i vojno jači, i odvratićemo svakoga od pokušaja agresije na našu zemlju i napada na naš narod", kazao je predsednik Srbije.

Pročitajte i ovo: Etnički omeđene istine o ‘Oluji’

Na ceremoniji su, osim Vučića, govorili predsednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije.

Državno obeležavanje stradanja Srba u akciji “Oluja” zvanično je počelo da se organizuje 2015. godine, kada je odlučeno da 5. avgust bude proglašen Danom žalosti na teritoriji Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske (RS).

Od tada toj manifestaciji pristustvuju čelnikci Srbije, Republike Srpske, predstavnici Srba iz regiona i zvaničnici Srpske pravnoslavne crkve (SPC).

Dok se u Srbiji obeležava parastosom, u Hrvatskoj se "Oluja" obeležava proslavom, pošto su tom akcijom u okvire države vraćena područja koja je do tada pod kontrolom držalo pobunjeno srpsko stanovništvo.

Pročitajte i ovo: Žrtve 'Oluje' zaboravljene i u Hrvatskoj i u Srbiji

Zvanični podaci hrvatskih nevladinih organizacija govore o više od 600 ubijenih civila i preko 200.000 proteranih Srba tokom te vojno-policijske akcije.

Aprila 2011. godine, Haški tribunal je prvostepeno osudio hrvatske generale Antu Gotovinu na 24 godine zatvora i Mladena Markača na 18 godina za zločine počinjene tokom akcije "Oluja".

Međutim, novembra naredne godine Pretresno veće Tribunala u Hagu je poništilo prvostepenu presudu i oslobodilo dvojicu generala.