Politički predstavnici Srba sa Kosova 'ohrabreni' nakon sastanka sa Eskobarom

Predsednica Kosova, Vjosa Osmani, tokom konferencije za medije s izaslanikom SAD-a za Zapadni Balkan, Gabrielom Escobarom, Priština, 13.marta 2024.

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država(SAD) za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar) sastao se sa političkim predstavnicima Srba na Kosovu sa kojima je razgovarao o problemima sa kojima se suočava srpska zajednica.

Kako je saopšteno iz Srpske liste, najveće partije Srba na Kosovu koja ima podršku Beograda, Eskobaru su preneli da odluke Vlade Kosova "ugrožavaju elementarna ljudska prava" pripadnicima srpske zajednice.

U tom kontekstu su pomenuli odluku Centralne banke Kosova kojom se zabranjuje upotreba srpskog dinara, zabranu uvoza robe iz Srbije, te dolazak na vlast albanskih gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova maja prošle godine, kada su Srbi bojkotovali izbore.

U međuvremenu je Branimir Stojanović iz Srpskog narodnog pokreta rekao da je "ohrabren" pristupom SAD prema poslednjim odlukama kosovskih vlasti, te da je od Eskobara dobio "uveravanje da će stvari menjati u korist srpske zajednice".

"Očekujemo još ozbiljnije korake, pre svega da se situacija smiri, da se konačno našem narodu obezbede minimalni uslovi za normalan život", rekao je Stojanović nakon sastanka sa Eskobarom za lokalni Radio Kim, koji izveštava na srpskom jeziku.

Ovom lokalnom mediju je lider Srpske demokratije, Aleksandar Arsenijević, rekao da je sa Eskobarom razgovarao uglavnom o uredbi CBK, kojom se uređuje da evro bude jedino platno sredstvo na Kosovu.

Saopštenjem se oglasila i Partija kosovskih Srba uz navode da je njihov lider Aleksandar Jablanović preneo Eskobaru "tešku i neizdrživu situaciju u kojoj se nalazi srpski narod na Kosovu".

"Eskobar je na sastanku preneo zabrinutost svoje Vlade za sudbinu i normalan život Srba i obećao da je položaj Srba na Kosovu i njihova prava trenutno najveći prioritet Američke ambasade na Kosovu i Stejt Departmenta u odnosima sa Kosovom", naveli sui z ove partije.

Pročitajte i ovo: Hoće li Kurti popustiti pod pritiskom oko dinara?

Centralna banka Kosova je od 1. februara počela da primenjuje ovu uredbu, zbog čega su otežane isplate Srbima na Kosovu iz budžeta Srbije koja dobijaju u dinarima.

"Razgovor (sa Eskobarom) je bio ohrabrujući", rekao je Arsenijević.

Eskobar se na početku svoje posete Kosovu 13. marta sastao sa predsednicom Vjosom Osmani, nakon čega je rekao da će se u narednim danima "sastati sa puno ljudi jer ima mnogo posla da se uradi".

Očekuje se da će se o zabrani dinara na Kosovu i drugim pitanjima da razgovara i s premijerom Aljbinom Kurtijem (Albin), te opozicijom.

Uoči posete Kosovu, Eskobar je rekao da odluku kosovskih vlasti oko zabrane dinara nazvao "katastrofalnom" i "nekompetentnom".

On je naveo da SAD ne spore legitimnost odluke, ali da imaju problema s načinom primene i uticajem koji ona ima na srpsku zajednicu.

Pitanje dinara je bila i tema dijaloga Kosova i Srbije 27. februara u Briselu, koji je završen bez konkretnog rezultata a specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak je rekao da su potrebni dodatni sastanci.

Kosovo insistira na tome da je pitane ukidanje dinara "tehnička stvar", te da se o tome ne treba razgovarati u okiru dijaloga o normalizaciji odnosa, dok Srbija traži pronalaženje političkog rešenja.

Vaš browser nepodržava HTML5

Srbi sa Kosova idu po plate i penzije u Srbiju