Sportisti u BiH ponovo bez finansijske podrške sa državnog nivoa

Delegacija BiH na otvaranju zimskih Olimpijskih igara u Pjongčangu u Južnoj Koreji, 9. februar 2018.

Sportisti i sportski strukovni savezi u Bosni i Hercegovini (BiH) zatražili su hitno i permanentno omogućavanje finansiranja sporta na državnom nivou koje je u ovom trenutku jedino moguće putem granta Ministarstva civilnih poslova BiH.

To je istaknuto tokom sastanaka predsjednika i potpredsjednika Olimpijskog komiteta (OK) BiH Marijana Kvesića, Milanka Mučibabića i Izeta Rađe te generalnog sekretara OK BiH Saida Fazlagića s predsjedavajućim Savjeta ministara BH Zoranom Tegeltijom i ministricom civilnih poslova Ankicom Gudeljević, održanom 19. januara.

Predsjedništvo OK Bosne i Hercegovine početak 2022. godine započelo je nizom sastanaka u bh. institucijama relevantanim za sport u cilju podrške vrhunskim sportistima, sportskim strukovnim savezima BiH i OK BiH koji vode ka jačanju i boljem organiziranju sportskog sistema BiH.

Vaš browser nepodržava HTML5

TV Liberty: Koliko para, toliko sporta

Na održanim sastancima razgovaralo se o predstojećoj najvećoj sportskoj smotri svijeta, Zimskim olimpijskim igrama koje će se održati u Pekingu od 4. do 20. februara 2022. godine te o izostanku finansijske podrške državnih nivoa vlasti sada već dvije godine za redom.

Predsjednik Kvesić je na oba sastanka naglasio da grant Ministarstva nije dodijeljen u 2021. godini te da je ovo treći put da vrhunski sport, sportski savezi BiH i Olimpijski komitet BiH u posljednih deset godina ostaju bez podrške s državnog nivoa iako je i u okviru tog granta minimalno izdvajanje za sportske saveze i OK BiH.

Kvesić je rekao da tokom godine OK BiH učestvuje na pet vrhunskih sportskih takmičenja kao što su bile Olimpijske igre u Tokiju, pred njima su Olimpijske igre u Pekingu, Evropske igre mladih (EYOF) u Vuokatiju i Banskoj Bistrici i Mediteranske igre u Tunisu, gdje su bh. tim predstavljali i predstavljaće na stotine sportista i trenera.

Pročitajte i ovo: Svjetski uspjesi bh. sportista sa 'sićom' iz državne kase

Mučibabić je istaknuo da je OK BiH podržao olimpijce u njihovim nastojanjima da ostvare olimpijske norme i učestvuju u olimpijskim igrama u Tokiju 2021. i Pekingu 2022. s oko 1.200.000 KM (600.000 evra), te bi im kao udruženju građana i nebudžetskom korisniku bila prijeko potrebna i asistencija države koju predstavljaju.

Poručio je da takva podrška često izostaje što se direktno reflektuje i na sportske rezultate, saopšteno je iz Olimpijskog komiteta BiH.

Pročitajte i ovo: Pandemija srezala 40 posto budžeta za kulturu i sport u Federaciji BiH

Rađa je naveo da je strategiju razvoja sporta BiH od 2022. do 2030. godine uradio ekspertni tim, te bi uz malo političke volje ona mogla biti i usvojena, a dala bi jasne smjernice za rješavanje mnogih ključnih problema bh. sporta.

Ministrica Gudeljević je poručila da Ministarstvo civilnih poslova može podržati državne sportske strukovne saveze i OK BiH putem granta, ali zbog neusvajanja budžeta na nivou BiH Ministarstvo civilnih poslova to nije u stanju učiniti.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija, kako se navodi, bivši košarkaš i sportski radnik, pokazao je razumijevanje za probleme finansiranja sportskih strukovnih saveza BiH i OK BiH.

U svom obraćanju istakao je da će učiniti što je u njegovoj moći da se sistemski riješi finansiranje sportskih saveza BiH i da to ne bude isključivo kroz grantove.

I pored složene situacije, obećao je da će učiniti sve da se OK BiH finansijski podrži kako bi mogao realizovati naredna četiri takmičenja koja ih očekuju u 2022. godini.

Pročitajte i ovo: Šampioni, i bez podrške i ulaganja

Za funkcionisanje OK BiH, Federalno ministarstvo kulture i sporta i Ministarstvo civilnih poslova BiH izdvoje godišnje po 40.000 maraka (oko 20.000 eura).

Sport u BiH je u nadležnosti entiteta, Federacije BiH (FBiH) i Republike Srpske (RS), a unutar Federacije za sport je zaduženo 10 kantonalnih ministarstava za sport i kulturu.

Na nivou države ne postoji ministarstvo sporta, već je ta oblast u nadležnosti Ministarstva civilnih poslova BiH.