Ruska blokada ukrajinskih luka 'mora da prestane', kaže Michel

Brodovi sa žitaricama moraju da imaju bezbedan pristup Crnom moru: Šarl Mišel

Rusija "mora da prekine" blokadu ukrajinskih morskih luka nakon povlačenja iz sporazuma kojim posreduju Ujedinjene nacije i Turska da bi se osigurale isporuke žitarica, rekao je u petak predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel).

"Iskreno je skandalozno da Rusija, nakon što je prekinula inicijativu za crnomorsko žito, blokira i napada ukrajinske luke. To mora da prestane", rekao je Mišel novinarima u indijskoj prestonici Nju Delhiju, uoči samita G20.

Rusija se povukla iz sporazuma o žitu u julu nakon što je objavila da nije uspela da ispuni cilj ublažavanja gladi u Africi.

Od tada su u regionu narasle tenzije, Rusija jača napade na ukrajinska izvozna čvorišta, a kijevske snage gađaju moskovske pomorske luke i ratne brodove, piše agencija Frans pres (AFP).

Kremlj je od tada tražio od Turske da pomogne Rusiji da izvozi svoje žito u afričke zemlje bez ikakvog učešća Ukrajine.

Pročitajte i ovo: Erdoan i Putin razgovarali o žitu, bez novih predloga ili dogovora

Predsednik Vladimir Putin rekao je u ponedeljak da je Moskva udaljena samo nekoliko nedelja od isporuke besplatnog žita za šest afričkih zemalja.

"Ponuda Kremlja od milion tona žitarica Africi je apsolutno cinična", rekao je Mišel.

"Brodovi sa žitaricama moraju da imaju bezbedan pristup Crnom moru", dodao je, napominjući da je inicijativa UN u početku isporučila 32 miliona tona tržištu, "posebno zemljama u razvoju".

Ukrajina i Rusija su glavni izvoznici žitarica i semenskog ulja.

Prošlogodišnji sporazum o žitu pomogao je u snižavanju globalnih cena hrane i obezbedio Ukrajini važan izvor prihoda za borbu protiv rata.

Rusija je pojačala napade na ukrajinsku brodsku infrastrukturu.

Pročitajte i ovo: Ukrajina tvrdi da su ruski dronovi pogodili rumunsko tlo, Bukurešt demantuje

"Preko 250 miliona ljudi se suočava sa akutnom nesigurnošću hrane širom sveta, a namernim napadom na ukrajinske morske luke Kremlj im uskraćuje hranu koja im je očajnički potrebna", dodao je Mišel.

Putin ne prisustvuje Samitu G20 u Indiji.

Putinovo mesto na samitu ovog vikenda zauzeće ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.