Bivši komandant OVK-a Šalja nije se izjasnio o optužbama pred Specijalnim sudom

Prvo pojavljivanje Hadži Šalje pred Specijalnim sudom u Hagu, 13. decembra 2023.

Jedan od komandanata bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hadži Šalja (Haxhi Shala), u srijedu se prvi put pojavio u Specijalnom sudu u Hagu, gdje se nije izjasnio ni da je kriv ni da je nevin po tri tačke optužnice.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu Šalju tereti po tri tačke optužnice: pokušaj ometanja službenih lica u vršenju službene dužnosti ozbiljnom prijetnjom, pokušaj ometanja službenih lica u vršenju službene dužnosti kroz učešće u zajedničkoj akciji grupe i za zastrašivanje tokom krivičnog postupka.

"Ne mogu da se izjasnim danas, ostavljam to za sjedeću sjednicu", rekao je Šalja na sjednici održanoj popodne 13. decembra.

Hadži Šalja u sudnici u Hagu, 13. decembra 2023.

Prema navodima suda, optužnicu protiv Hadži Šalje potvrdio je 4. decembra 2023. godine sudija za prethodni postupak.

Šalja je potvrdio da je prihvatio optužnicu na jeziku koji razumije.

Uhapšen je 11. decembra, a dan kasnije prebačen u pritvorski centar u Hagu.

Šalji je određen branilac staratelj, do imenovanja konačnog branioca.

Šta se kaže u javnoj optužnici protiv Hadži Šalje?

Šalja je optužen za pokušaj ometanja službenih lica u vršenju službenih dužnosti putem ozbiljnih prijetnji, pokušaja ometanja službenih lica u vršenju službenih dužnosti kroz učešće u zajedničkoj akciji grupe i za zastrašivanje tokom krivičnog postupka, rekao je sudija u srijedu na sjednici prethodnog postupka Nicolas Guillou.

Prema navodima optužnice, Šalja je u periodu od 5. do 12. aprila 2023. godine, zajedno sa Sabitom Januzijem i Ismetom Bahtijarom (obojica optuženi od Specijalnog), kontaktirao svjedoka.

U optužnici se navodi da su se, odvojeno, sastajali sa svjedokom, u dva navrata, "da bi ga ohrabrili da povuče iskaz, ili da ne svjedoči u zvaničnom postupku pred Specijalizovanim većima Kosova, uključujući ozbiljne prijetnje ili obećanja koristi".

Ovakvo ponašanje pokazuje da je Šalja imao namjeru da zastraši svjedoka 1 i da ometa službena lica, uključujući tužioce i istražitelje Specijalizovanog tužilaštva, u vršenju službenih dužnosti, navodi se u optužnici.

Pročitajte i ovo: Bivši komandant OVK-a Šalja prebačen u Hag

Također je uhapšen bivši gradonačelnik Mališeva Isni Kilaj pod sumnjom za ometanje pravde.

U međuvremenu, u oktobru su uhapšeni i prebačeni u pritvorski objekat u Hagu Sabit Januzi i Ismet Bahtjari, koji su, prema pisanju Specijalnog, optuženi za "zastrašivanje i pokušaj ometanja službenih lica u vršenju službenih dužnosti, uključujući i teške prijetnje".