Španjolke postale svjetske prvakinje u fudbalu

Španske fudbalske reprezentativke slave prvu titulu svjetskog prvaka za tu zemlju u ženskoj konkurenciji, Sidnej, Australija, 20. avgust 2023.

Španija je pobijedila Englesku 1-0 u finalu ženskog Svjetskog prvenstva u fudbalu u nedjelju, 20. avgusta, na Stadionu Australija u Sidneju, čime je ova zemlja po prvi put u ženskoj konkurenciji postala svjetski prvak.

Ovom utakmicom je završen turnir koji je srušio rekorde posjećenosti i gledanosti, i podigao interes za ženski fudbal na globalnom nivou.

Gol ljevicom Olge Karmone iz 29. minute je odlučio meč, u kojem je Španija stvarala najviše šansi.

Španjolke su imale i penal u 68. minuti, ali je šut Dženi (Jenni) Hermoso odbranila Meri Erps (Mary Earps).

Evropski prvak, Engleska, i Španija su igrali svoje prvo finale.

Pobjeda Španije je došla uprkos pobuni koja se zamalo dogodila prošle godine, kada je 15 reprezentativki reklo da se povlači iz nacionalnog tima zbog svog mentalnog zdravlja, istovremeno tražeći ozbiljniji, profesionalni pristup.

Troje od tih igračica — Ona Batlle, Aitana Bonmati i Mariona Caldentey — su se pomirile sa Španskom fudbalskom federacijom i igrale su na šampionatu.

Vaš browser nepodržava HTML5

Fudbalerke ruše rekorde na travnjaku, ali i stereotipe van njega

Turnir koji su zajedno organizovali Australija i Novi Zeland je deveto prvenstvo po redu, i prvo održano na južnoj hemisferi.

Finale je gledalo 75.784 gledalaca, dok je ukupno na turniru bilo skoro dva miliona gledalaca.

Izvor: Reuters