Smiruje se vulkan na Islandu dan nakon erupcije

Fotografija Civilne zaštite naprvljena iznad Grindavika prikazuje lavu od erupcije pored kuća 14. januar 2024.

Vulkanska aktivnost na jugozapadu Islanda se izgleda smirila, javila je 15. januara islandska civilna zaštita, dan poslije erupcije koja je pogodila mali lučki grad Gridavik, gdje je požar zahvatio tri kuće.

"Noć je prošla bez incidenta", rekla je portparolka islandske Civilne zaštite.

Rekla je da su išli da vide mjesto erupcije i da su mogli da konstatuju da je isticanje lave smanjeno. Isticanje magme iz drugog, manjeg procjepa se izgleda zaustavilo, dodala je ona za islandsku javnu televiziju.

Kuće su zapaljene u Grindaviku, na poluotoku Reykjanes nakon što su se 14. januara u blizini otvorile dvije vulkanske pukotine, a cijelo stanovništvo grada je ranije evakuisano. Glavna cesta u gradu je odsječena zbog toka lave.

Obraćajući se naciji u prenosu uživo 14. januara navečer, islandski predsjednik Gudni Johannesson pozvao je ljude da "se ujedine i da pokažu suosjećanja za one koji ne mogu biti u svojim domovima".

Pročitajte i ovo: Erupcija vulkana na Islandu, ali 'nema opasnosti po život'

Geolozi su ranije rekli da se vjeruje da magma teče ispod napuštenog grada i da predstavlja stalni rizik.

"Nažalost (lava) je otišla malo južnije nego što smo se nadali", rekao je šef islandske uprave za civilnu zaštitu i hitne situacije, Vidir Reynisson.

Državna meteorološka služba ranije je otkrila 200 zemljotresa u blizini Grindavika, grada oko 90 kilometara jugozapadno od glavnog grada Rejkjavika.

Grad koji obično ima oko 4.000 stanovnika evakuisan je prvi put 11. novembra iz predostrožnosti poslije stotina potresa izazvanih kretanjem magme pod zemljom, što je prvi predznak za vulkansku erupciju.

Oni su zatim mogli na kratko da se vrate kućama, poslije erupcije 18. decembra i 23. decembra, ali samo je nekoliko desetina mještana odlučilo da se vrati u grad.

Djelatnici hitnih službi poslali su poruku ljudima da ne prilaze gradu.

Smatra se da na Islandu, zemlji sa najviše vulkana u Evropi, postoje 33 aktivna vulkanska sistema.

Izvor: BBC, Reuters