Vlada Kantona ponavlja da će očistiti sve smeće iz Sarajeva

Nakon brojnih pritužbi građana zbog otpada na ulicama i oko kontejnera, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto građanima poručio: "Primamo veliki broj prigovora na neredovan odvoz smeća. Svjesni smo problema i on je stvaran. Akciju čišćenja nećemo obustavljati, niti ćemo je proglašavati naredne godine. Bit će neprestana. Nećemo se zaustaviti dok grad ne zablista. Očistit ćemo sve."

Premijer je na svome Facebooku, gdje mu građani često pišu, napisao i ovo: "Zatekli smo preko 40 neregistrovanih vozila u KJKP Rad, nezapočete obavezne tendere za održavanje i rezervne dijelove, kao da je neko odlučio da će poslije njega biti potop. Neće biti potop."

Premijer Kantona Sarajevo poručio da su "svjesni problema". 

Iz Kantonalnog javnog komunalnog poduzeća "Rad" poručili su da im nedostaje i ljudi i mehanizacije, "a posljedica toga je velika količina smeća pored kontejnera".

Vera Arnautović, v. d. direktorice KJKP "Rad" je kazala: "Nemamo dovoljno mehanizacije. Naših 47 vozila za odvoz smeća nije bilo registrovano. Morali smo obaviti prvo tehnički pregled, pa ih tek onda registrovati. Zahvaljujući GRAS-u, koji nam je izašao u susret, to smo završili, tako da bi ta vozila uskoro opet mogla biti na ulicama".

Građani su u komentarima premijeru Forti napisali da "grad nikad nije bio prljaviji", na šta je premijer odgovorio: "Nije tačno". Građani su potom potvrdili da je "bilo gore jedino u ratu". 

U aprilu je iz Vlade Kantona Sarajevo najavljena "velika proljetna akcija čišćenje". Mjesec dana kasnije ovo je redovan prizor na ulicama grada. 

Iz KJKP "Rad" kažu da veliki problem predstavljaju "oni stanovnici Sarajeva koji pored kontejnera ostavljaju kabasti otpad izvan perioda kada je predviđen njegov odvoz".

U okviru akcije čišćenja, koja je započela u aprilu, aktiviran je i dežurni Viber broj 062 00 22 44, na koji građani mogu prijavljivati nepropisno odložen otpad kao i pravna i fizička lica koja to rade na javnim površinama.

"Nemamo luksuz da se pravdamo neradom prethodnika. Pokrenuli smo niz koraka koji će nam pomoći da Sarajevo napokon bude čist grad kakav građani zaslužuju. Vlada Kantona Sarajevo odobrila je 1,6 miliona KM za ovu namjenu", napisao je premijer Forto 17. maja na svome Facebooku. 
Petnaestak dana kasnije - prizor u sarajevskom naselju Buča Potok. 

Iz komunalnog poduzeća "Rad" navode još jedan razlog za neočiščen grad - nedostatak sezonskih radnika. 

"Očekivali smo da ćemo putem Zavoda za zapošljavanje Kantona Sarajevo na vrijeme dobiti sezonske radnike. Međutim, oni su tek nedavno raspisali konkurs, koji bi trebao biti zatvoren 8. juna. Očekujemo da ćemo od 15. juna dobiti pojačanja od oko 100 sezonskih radnika. Do tada, mi smo uveli dežure, odnosno uveli smo prekovremeni rad, kao i rad vikendom, kako bismo u što većoj mjeri uspjeli izvršavati naše obaveze. Očekujem da će se za 15 do 20 dana vidjeti u gradu rezultati našeg rada, nakon što sva vozila budu u upotrebi i kada budu angažovani i sezonski radnici", kazala je v. d. direktorice KJKP "Rad" Vera Arnautović. 

Upozorenje koje, ponekad, ne poštuju građani, čime problem otpada u Sarajevu postaje veći.