Smederavska Palanka osam dana bez vode

Smederevska Palanka

Smederevska Palanka, pogođena prošlonedeljnim poplavama, već osam dana nema vodu za piće, a dok dnevne temperature brzo rastu, najveći problem i dalje ostaje vodosnabdevanje.

Zbog nedostatka vode škole još uvek ne rade, a otežan je i rad gradske bolnice.
Ovom gradu u dolini Velike Morave, najpotrebniji su voda, hrana i sredstva za dezinfekciju koja je uprvo počela.

Život u gradu sa 60.000 stanovnika, u kome već osam dana nema vode za piće, dok dnevne temperature brzo rastu, postaje sve teži, ali se lokalna samouprava organizovala da bar delimično ugasi žeđ ugroženog stanovništva dopremajući vodu cisternama i deleći flaširanu vodu dobijenu od donatora.

Međutim sve to nije dovoljno da zadovolji ogromne potrebe ljudi, pa predsednik opštine Radoslav Milojčić apeluje za dodatnu pomoć u cisternama.

„Već osam dana smo bez vode, a stanovništvo snabdevamo pomoću 12 cisterni koje imamo, a imamo i punktove za raspodelu flaširane vode. Za sada nemamo ni tehničku vodu, ali se nadam da će ljudi iz JKP Vodovod saninrati kvar izazvan poplavama, a takođe se nadam da će danas taj deo naselja dobiti struju, i da će voda moći što pre da se koristi", kaže Milojčić

Zbog nedostatka čiste vode mnoge ustanove ne funkcionišu punim kapacitetom. Škole ne rade, a otežano je i snabdevanje gradske bolnica, koja funkcioniše zahvaljujući sopstvenim rezervama.

„Škole nam ne rade, jer smo zbog nemanja vode za piće i nehigijenskih uslova pa je Krizni štab doneo odluku da đaci do ponedeljka ne idu na nastavu. Bolnica funkcioniše bez vode, ali ima svoje kapacitete koje smo napunili tako da se i dijalize obavljaju bez problema", kaže Milojčić.

U ovom gradu u kome su se izlile reke Kubršnica i Jasenica, nije bilo ljudskih žrtava, ali je poplavljeno više od 300 kuća, a nabujale reke uništile su usve na oko 6.500 hektara najplodnijih pomoravskih njiva.

Prema navodima našeg sagovornika, voda iz poplavljenih deloa grada se polako povlači, a uključene su i sve srpne pumpe, koje su na raspolaganju, za ispumpavanje vode iz poplavljenih kuća.

U međuvremenu počela je i dezinfekcija poplavljenog terena, kaže Milojčić.

„Juče i danas se radi dekontaminacija i čišćenje terena i uklanjanje uginulih životinja, a sinoć smo vršili avionsko zaprašivanje iz vazduha, tako da polako otklanjamo posledice poplava koje su bile katastrofalne“, kaže Milojčić.