Kroz smeće do najveće podzemne železničke stanice u centru Beograda

Jedan od ulaza u podzemnu železničku stanicu Vukov spomenik

Prva i najveća podzemna železnička stanica u Beogradu, stanica Vukov spomenik, danas je mesto gde prolaze gradski i međugradski vozovi, podzemni prolaz ispod velikih raskrsnica u okolini, kao i prostor gde je smešteno nekoliko komercijalnih lokala.

Glamurozno zamišljen prostor, međutim, godinama je u velikoj meri zapušten.

Do perona ima nekoliko ulaza u okolini parka kod spomenika Vuku Karadžiću i nadomak Elentrotehničkog i Mašinskog fakulteta. Većina tih ulaza je zapuštena, neosvetljena, puna đubreta, često i fekalija. Oseća se i jak miris urina.

Studentkinji Lani Pejović ovo je prvi susret sa centralnom podzemnom železničkom stanicom u Beogradu

"Ja evo prvi put prolazim ovuda i nisam mogla da vjerujem da je ovo ulaz u stanicu, čak sam i vas pitala da li sam na pravom mjestu. Toliko je neki neprijatan miris ovdje, ne znam odakle proizilazi, tako da baš strašno, ovo je baš razočaravajuće", rekla je za RSE Lara Pejović, studentkinja iz Budve, koja se u Beograd doselila pre mesec dana.

"Trebalo bi nešto po ovom pitanju pod hitno da se uradi, jer pre svega ovuda studenti prolaze, između ostalog verovatno i stariji ljudi. Ne znam kako ovuda može iko da prođe", rekla je ona.

Građani moraju da preskaču opasne prepreke na svom putu ka podzemnom vozu

Ovo je samo jedan od nekoliko ulaza u železničku stanicu Vukov sapomenik.

Prema informacijama na sajtu "Železnica Srbije ad" kompleks ima praktično dva dela. Jedan je sama stanica gde su peroni, hodnici, hol i pokretne stepenice kojima se stiže do perona. Drugi deo podzemnog kompleksa obuhvata veći broj komercijalnih lokala, kao i podzemnu garažu.

Taj deo kompleksa, čijim hodnicima se takođe prilazi samoj stanici i peronima, postao je dom beskućnika, javni toalet i deponija. Iako tu i dalje postoje lokali, većinom su to igraonice za "gejmere".

Ulaz u samu železničku stanicu iz dela kompeksa gde su podzemni lokali

Reporterka RSE obišla je stanicu i uverila se da su ulazi u sam stanični deo bolje održavani i čistiji.

"Ovde nije loše, ovaj deo je ok stvarno, održava se", rekla je penzionerka Lidija Stojčić, koju smo sreli u holu železničke stanice.

Penzionerka Lidija Stojčić, kroz ovu stanicu svaki dan putuje do sina koji živi na drugom delu grada

Ali i sama skreće pažnju na zapušteni deo kompleksa koji vodi ka podzemnoj garaži.

"To je jedno deset lokala zatvoreno i samo su ižvrljani, a dole, da ne kažem šta, đubreta, mokraće, izmeta, svega. To je strašno. Ja i sin smo bili, ja sam zapušila nos", rekla je ona za RSE.

Nijedne pokretne stepenice na ulazima u podzemnu železnicu ne rade

Građani su zbunjeni vidljivom razlikom u kvalitetu održavanja dva dela podzemne stanice, kao i činjenicom da nije sasvim jasno ko je odgovoran za održavanje kompleksa.

Tabla preduzeća "Infrastruktura železnica Srbije ad" na ulazu u podzemnu železnicu

Na zidu podzemnog ulaza kod Tehničkih fakulteta, nalazi se tabla preduzeća "Infrastruktura železnice Srbije ad", jednog od četiri koja upravljaju železničkim saobraćajem u Srbiji.

Oni su za RSE potvrdili da su odgovorni za održavanje same podzemne stanice, ali ne i za sporni deo kod podzemnih lokala i garaže, kao i njhove ulaze.

"Postoji i jedan ulaz u stanicu iz tržnog centra, inače taj prostor je u izuzetno lošem i neurednom stanju. Taj prostor nije u nadležnosti Infrastrukture železnice Srbije, niti je naša kompanija zadužena za njegovo održavanje. Ipak, veliki deo putnika koristi upravo taj ulaz, a podzemni tržni centar i stanicu dele jedna vrata i granica je jasno vidljiva", stoji u odgovoru tog preduzeća.

Radnici obližnjih lokala sami čiste okolinu pored svog radnog mesta

U lokalima koji se nalaze u kompleksu stanice nije lako raditi, rekla nam je radnica obližnje firme koja je sama uzela da čisti ulaz u blizini svog radnog mesta.

"Ne mogu da udišem ovu prašinu više. Nema ko da čisti, moram sama", rekla je, ali je želela da ostane anonimna.

Dupla barijera za teže pokretne stanovnike, ukoliko žele da se voze podzemnim vozom

Čija je odgovornost što jedan deo podzemnog kompeksa železničke stanice Vukov spomenik izgleda kao deponija, i dalje je ostala nepoznanica.

Iz uprave Grada su za RSE rekli da "Gradska čistoća" nije odgovorna za održavanje stanice, dok su nas na pitanja o spornom prljavijem delu uputili prvo na "Železnice Srbije", koji su rekli da oni za održavanje stanica nisu nadležni; ali i na Opštinu Zvezdara, odakle do objavljivanja teksta nije stigao odgovor.

Glavni hol podzemne železničke stanice Vukov spomenik u centru Beograda

Stara 29 godina, podzemna železnička stanica Vukov spomenik bila je prva u tadašnjoj Jugoslaviji. Svečano je otvorena 7. jula 1995. godine.

"PRUGA" Informativni list železničkog transportnog preduzeća "Beograd". Specijalno izdanje povodom otvaranja železničke stanice "Vukov spomenik", Broj 601/2 od 21. jula 1995. godine

Stanica je izgrađena po projektu Saobraćajnog instituta CIP, a glavni izvođač radova bio je "Energoprojekt" i više desetina firmi, instituta i fakulteta.

"Bio je to prvi korak u ostvarenju dugogodišnjeg beogradskog sna o brzom masovnom podzemnom šinskom prevozu", stoji na sajtu "Železnica Srbije ad".

"PRUGA" Informativni list železničkog transportnog preduzeća "Beograd". Specijalno izdanje povodom otvaranja železničke stanice "Vukov spomenik", Broj 601/2 od 21. jula 1995. godine

Ono što je proslavilo centralnu beogradsku podzemnu stanicu su njene pokretne stepenice, koje vode na peron na dubini od 40 metara ispod zemlje, što ovu stanicu svrstava u red najdubljih železničkih objekata u Evropi.

Stepenice koje vode u jednu od najdubljih podzemnih železnica u Evropi

Iako je u aprilu 2023. u medijima najavljivano da će železnička stanica i pokretne stepenice biti rekonstruisane, do toga nije došlo zbog dodatnog prilagođavanja evropskim standardima, potvrdili su za RSE iz preduzeća "Infrastruktura železnice Srbije ad".

"Preporuka za sve evropske železnice je da se stvore što bolji uslovi osobama sa invaliditetom i posebnim potrebama, kao i slabije pokretnim osobama. Da bismo ispunili te međunarodne standarde, potrebno je drugačije rešavati visinu perona u Vukovom spomeniku, a samim tim i projektno rešenje. Trenutno se sagledavaju mogućnosti i rešenja", stoji u odgovoru tog preduzeća.