Slučaj 'Krušik': Zaštitnik građana ponovo traži odgovore od MUP-a

Aleksandar Obradović, ilustrativna fotografija

Zaštitnik građana Zoran Pašalić uputio je urgenciju Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije (MUP) da mu odgovore na pitanja u vezi sa hapšenjem Aleksandra Obradovića iz valjevske fabrike namenske industrije „Krušik“, s obzirom da MUP nije postupio po njegovom prvobitnom zahtevu u predviđenom roku.

Kako se navodi u saopštenju, MUP-u je ostavljen dodatni rok od sedam dana da postupi po zahtevu zaštitnika.

Zaštitnik građana je, postupajući po sopstvenoj inicijativi i na osnovu saznanja iz medija, u novembru pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada MUP-a i zatražio neophodna pojašnjenja u vezi sa slučajem hapšenja Aleksandra Obradovića u krugu vojne fabrike Krušik.

"Novinski tekstovi koji su se bavili ovim događajem ukazivali su na mogućnost da je prilikom sprovođenja postupka lišavanja slobode ovog lica bilo nezakonitosti i nepravilnosti u radu od strane policijskih službenika, što je bio povod da zaštitnik građana zatraži izjašnjenja MUP-a po pitanjima koje mogu utvrditi tačnost ovih tvrdnji", navodi se u saopštenju.

Vaš browser nepodržava HTML5

Afera 'Krušik': Otvorena pitanja

Obradović je uhapšen 18. septembra, tri dana nakon što je na međunarodnom portalu Arms Voč objavljena priča o tome da su pojedine privatne firme po povlašćenim cenama kupovale oružje iz državne fabrike "Krušik". Među tim firmama je i kompanija GIM koja se vezuje za ime Branka Stefanovića, oca ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića.

Obradović je medijima dostavio dokumentaciju iz koje se vidi kako su pojedine firme kupovale oružje iz „Krušika“ po povlašćenim cenama.