Slučaj Martinović: Kriminal ili suđenje novinarstvu?

Jovo Martinović

Milka Tadić Mijović, direktorka Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), za “Zašto?” komentariše slučaj crnogorskog istraživačkog novina Jovana Martinovića kojem je nakon više od godinu dana u pritvoru u toku suđenje pod optužbom za trgovinu drogom:

  • Nemir i odlučnost

Bila sam u sudnici juče, kada je naš kolega Jovo Martinović izložio odbranu. Djelovao je smireno i ubjedljivo, iako je njegov glas bio tih, a lice blijedo. Duže je od godinu i dva mjeseca u pritvoru, bez prava da se brani sa slobode, što je nekim drugim osumnjičenim u istom procesu dozvoljeno.

Nekoliko puta sam bila u zatvoru da vidim Jova, kojeg znam još iz onih teških vremena kasnih devedesetih, kada je dovodio u našu redakciju novinare zvučnih svjetskih medija, sa kojima je radio na brojnim izvještajima i istraživanjima.

Kad god bih ulazila u zatvor, neki me nemir obuzimao, jer vjerujem da Jovo nije kriv ali i da je bitka da dokaže istinu u Crnoj Gori neizvjesna. A izlazila bih nakon tih sastanaka sa Jovom ohrabrena njegovom odlučnošću da izdrži.

Tako je bilo i juče, nakon odbrane koju je izložio pred sudijama i tužilaštvom. Njegovi argumenti ukazivali su na apsurd optužbi, posebno one da je jednom od optuženih instalirao viber, da li je to zabranjeno, pitao je...

  • Elementarna prava

Sa kolegom Željkom Ivanovićem sam prije više mjeseci izrazila javno zabrinutost što je Martinović tako dugo u istražnom zatvoru. Vlada Crne Gore nije odgovorila na upozorenje Savjeta Evrope, kao ni na pozive Komiteta za zaštitu novinara (CPJ), Reportera bez granica (RWB), Međunarodne i Evropske federacije novinara (IFJ i EFJ).

I crnogorsko pravosuđe ostalo je nijemo na apele najuglednijih svjetskih organizacija za slobodu izražavanja i zaštitu novinara koje su zahtijevale da se Jovu Martinoviću omogući pravedno suđenje. I juče je odbijen zahtjev da se brani sa slobode.

Umjesto fer suđenja, Martinoviću se tokom procesa uskraćana elementarna prava. Pritvor se produžavao, suđenje je zakazano mnogo mjeseci nakon što je potvrđena optužnica. Jovo dugo nije imao ni uvid u spise predmeta, čime se onemogućava odbrana. Nudili su mu pogodbu, pritiskali ga da prizna krivici...

  • Skrivene teme

Brine što su optužbe koje se Jovu Martinović stavljaju na teret usko povezane sa njegovim novinarskim radom. Martinović je uhapšen u oktobru prošle godine, pod sumnjom da je dio kriminalne grupe koja se bavila trgovinom droge.

O glavnim akterima te grupe Martinović je, skupa sa inostranim kolegama, snimio dokumentarni film i sprovodio više složenih novinarskih istraživanja.

Jovo Martinović je radio za najuglednije svjetske medije, bavio se temama koje su se odnosila na ratne zločine, šverc oružja i ljudskih organ, zloupotrebu moći. On je doprinio da se osvijetle mnoge skrivene tajne i kriminalne radnje na Balkanu. Da li je to njegova glavna krivica?