BiH šalje timove za spašavanje u Sloveniju

Vlada još procjenjuje štetu, ali kaže da bi ona mogla iznositi nekoliko milijardi evra, posljedice poplava u opštini Crna Koruška, Slovenija, 7. avgust 2023. godine

Savjet ministara Bosne i Hercegovine donio je odluku o pružanju međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje Sloveniji, pogođenoj poplavama u kojoj je šest osoba izgubilo život.

Prema odluci, usvojenoj na vanrednoj telefonskoj sjednici, u Sloveniju će biti upućena dva tima koja bi trebalo da pomognu u sanaciji posljedica poplava.

Jedan tim je iz Federalne uprave civilne zaštite entiteta Federacija BiH, a drugi tim je iz Republičke uprave civilne zaštite drugog bh. entiteta, Republike Srpske.

Savjet ministara BiH donio je i odluku da se timovi finansiraju sa 350.000 maraka (175.000evra) iz tekuće budžetske rezerve institucija Bosne i Hercegovine.

Pročitajte i ovo: EU nudi 400 miliona eura za pomoć u poplavama pogođenoj Sloveniji

Poplave koje su pogodile Sloveniju krajem prošle sedmice proglašene su najgorom prirodnom katastrofom od sticanja nezavisnosti 1991. godine.

Dvije trećine zemlje je devastirano, mnogi su izgubili svoje domove.

Bujične poplave i klizišta potopili su velike dijelove centralne i sjeverne Slovenije, prekinuvši pristup selima i ometajući saobraćaj.

Radnje čišćenja se nastavljaju uz pomoć susjednih zemalja.

Vlada još procjenjuje štetu, ali kaže da bi ona mogla iznositi nekoliko milijardi eura. Ranija procjena je iznosila pola milijarde.

Vaš browser nepodržava HTML5

Slovenci nakon poplava: 'Ovo je katastrofa!'