Slovačka privremeno suspendira uvoz žitarica iz Ukrajine

Istovar ječma u regiji Odesa, Ukrajina, 23. lipnja 2022.

Slovačka će privremeno suspendirati uvoz žitarica i drugih odabranih proizvoda iz Ukrajine, rekao je slovački premijer, Eduard Heger.

"Slovačka će privremeno suspendirati uvoz žitarica i drugih proizvoda iz Ukrajine. Sastanak radne grupe po tom pitanju bit će održan danas", napisao je Heger na društvenim mrežama u ponedjeljak.

Bivši slovački premijer Robert Fico pozvao je vlasti te zemlje da odmah zabrane uvoz žitarica iz Ukrajine, rekavši da poljoprivrednici Slovačke "već duže vrijeme vape za pomoć".

Pročitajte i ovo: Protesti farmera u Rumuniji i Bugarskoj zbog proizvoda iz Ukrajine

Prethodno su isto postupile Poljska i Mađarska kako bi zaštitile lokalni poljoprivredni sektor nakon što su jeftine žitarice i prehrambeni proizvodi iz Ukrajine oborili cijene diljem regiona.

Na potez Varšave i Budimpešte oštro je reagirala Europska komisija.

Jednostrano djelovanje zemalja članica Europske unije kada je riječ o trgovini je neprihvatljivo, istakao je u nedjelju glasnogovornik Europske komisije.

Poljska zabrana uvoza ukrajinskog žita i druge hrane odnosit će se i na tranzit ovih proizvoda kroz zemlju, rekao je ranije poljski ministar razvoja i tehnologije, Valdemar Buda.