Nova vlada Slovačke optužuje bivšu za veleizdaju zbog vojnih donacija Ukrajini

Jaroslav Nad (foto arhiv)

Vlada Slovačke je zatražila od policije da istraži bivšu vladu i ministra odbrane Jaroslava Nada zbog doniranja borbenih aviona i sistema protivvazdušne odbrane Ukrajini kako bi joj pomogli u odbrani od ruske invazije, rekao je u petak vladin zvaničnik.

Nova vlada pod vodstvom premijera Roberta Fica je napravila oštar politički zaokret nakon što je preuzela vlast u oktobru 2023. i zaustavila vojne isporuke Ukrajini, ali je dopustila nastavak komercijalnog snabdijevanja, piše Reuters.

Prethodna vlada je prošle godine donirala desetak lovaca ruske proizvodnje MiG-29 koje je Slovačka prizemljila i od kojih većina nije bila operativna, kao i protivvazdušni odbrambeni sistem KUB.

Donacija sistema protivvazdušne odbrane je izložila slovački vazdušni prostor i ugrozila građane, rekao je Igor Melicher, državni sekretar u ministarstvu odbrane i član vladajuće stranke Smer-SD.

"Ubjeđen sam da je Nad izdao Slovačku. Ministarstvo odbrane podnosi krivičnu prijavu zbog sumnje u počinjenje krivičnog djela sabotaže, odnosno veleizdaje, zloupotrebe ovlaštenja i neispunjavanja dužnosti", rekao je Melicher.

Nad je odbacio bilo kakvu krivnju i rekao da bi ponovo donio istu odluku. Od Nada u petak nije bilo novih komentara.

Pročitajte i ovo:

Nova slovačka vlada odbila paket vojne pomoći UkrajiniPremijer Slovačke rekao da neće podržati dodatnu vojnu pomoć Ukrajini i sankcije Rusiji

Bivši ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov rekao je Reutersu da je Nad bio "proaktivan i profesionalan" tokom svog vremena na dužnosti.

"Mogu sa sigurnošću da tvrdim da je svaka Jaroslavljeva akcija bila usmjerena na to da slovački domovi ostanu sigurni i da nikad ne dožive ono što trenutno proživljavaju Ukrajinci", rekao je Reznikov.

Jedan od argumenata koje je Melicher upotrijebio je da je vlada vladala dok je bila na privremenoj dužnosti, pa je imala ograničena ovlaštenja za donošenje spoljnopolitičkih odluka.

Optužbe su simptom visoko polarizovane političke scene Slovačke, gdje je Fico više puta optuživao svoje prethodnike da su pokrenuli krivične progone protiv njegove stranke dok je bio u opoziciji.

Njegov kabinet je ukinuo posebnu tužilačku jedinicu koja se bavila korupcijom, zamijenio ključno policijsko osoblje i preduzeo korake za smjenu uprave javnih medija.

Zemlja bi trebala dobiti ranije naručene lovce F-16 koji će da zamijene MiG-ove.