Slovačka zatvara Kancelariju za vezu na Kosovu

Zastava Slovačke u Bratislavi, maj 2024.

Slovačka, zemlja koja ne priznaje nezavisnost Kosova, zatvoriće svoju Kancelariju za vezu u Prištini 31. decembra ove godine.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova je za Radio Slobodna Evropa kazalo da je odluka o zatvaranju ove kancelarije deo odluke Slovačke da do kraja godine zatvori svoje ambasade u Danskoj i Norveškoj, kao i generalne konzulate u Krakovu i Sankt Peterburgu.

"Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Republike Kosovo, na osnovu pojašnjenja ovog saopštenja, ocenjuje da je odluka deo unutrašnje reorganizacije diplomatske mreže Slovačke. Ovakva restrukturiranja diplomatskih mreža u skladu sa strateškim ciljevima i ograničenim resursima evidentna i u drugim zemljama", navodi se u odgovoru Ministarstva Radiju Slobodn Evropa.

Na web-stranici Kancelarije za vezu Slovačke u Prištini se navodi da će se, uprkos zatvaranju kancelarije, "službe za slovačke državljane i diplomatski odnosi održavati na osnovu okvira delovanja slovačkih ambasada u susednim zemljama".

U međuvremenu, Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je, uprkos odluci o zatvaranju Kancelarije za vezu, Kosovo posvećeno jačanju odnosa sa Slovačkom, "bilo kroz kancelariju za vezu ili kroz sastanke na drugim forumima na regionalnom, evropskom i globalnom nivou".

Slovačka, zajedno sa Španijom, Kiprom, Grčkom i Rumunijom, su zemlje Evropske unije koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

Bratislava ima dobre odnose sa Srbijom i Beograd smatra ključnim partnerom u regionu Zapadnog Balkana.

čitajte Zbog čega Španija ne priznaje Kosovo?