Slovačka se zvanično izvinila hiljadama na silu sterilizovanih Romkinja

Djeca na prozoru tokom posjete pape Franje Košicama, gradu sa najvećom romskom populacijom u Slovačkoj, 14. septembar 2021.

Vlada Slovačke zvanično se izvinila hiljadama romskih žena koje su decenijama na silu sterilizovane u toj zemlji, javila je slovačka novinska agencija TASR.

U zvaničnom izvinjenju vlasti osuđuju "godine maltretiranja ove etničke manjine", prenosi Srna pisanje slovačke agencije.

Pročitajte i ovo:

U Zagrebu prvi 'prag spoticanja' za Rome žrtve ustaškog režimaSavet Evrope uz Dan Roma: U Srbiji neophodna borba protiv diskriminacijeVijeće nacionalnih manjina BiH: Potrebno očuvati romski jezik i kulturu

Zvaničnik Vlade za pitanja vezana za romsku zajednicu Andrea Bukova navela je u saopštenju da je pomenuta praksa počela u vrijeme komunizma, tačnije 1966. godine, ali da se u određenoj mjeri nastavila i nakon 1991. godine, uprkos činjenici da je tada usvojen zakon o zaštiti romske populacije.

"Dojče vele" podsjeća da je tek 2004. godine usvojen zakon o pristanku, jer su brojne žene protivzakonito primoravane ili ubjeđivane da se sterilišu, bez potpunog razumijevanja posljedica takvog postupka.

Pročitajte i ovo: Živeti okružen predrasudama: 'Oh, nismo znali da ste Romkinja'

Bukova je istakla da tačan broj žrtava pomenute prakse nije poznat, ali da se sasvim sigurno radi o nekoliko hiljada žena.

Komesar za ljudska prava u Savjetu Evrope Dunja Mijatović pozdravila je na "Tviteru" izvinjenje žrtvama sterilizacije kao važan korak, te izrazila nadu u brz napredak u uspostavljanju efikasnog i pristupačnog mehanizma za kompenzaciju. Ona je u julu pozvala slovačkog premijera Eduarda Hegera na osnivanje takvog mehanizma.

Pročitajte i ovo: Papa planira posjetu romskoj zajednici u slovačkim Košicama

Romi čine petinu stanovništva u Slovačkoj. Oni su dugo bili žrtve rasizma i diskriminacije, i bili su isključeni iz društva.

Uglavnom su živjeli u izolovanim naseljima u kojima najčešće nije bilo struje, vode, grijanja niti gasa.

Ova populacija se susreće sa diskriminacijom i na drugim mjestima u centralnoj i istočnoj Evropi, a konstantno se susreću sa preprekama u procesu zaposlenja ili obrazovanja.

Pročitajte i ovo: Infografika: Evropski pogled na Rome
Izvor: Srna