Izborni slogani: Svi o Srbiji i boljem životu

Jelena Trivan, prva predizborna konvencija DS-a, Kragujevac, 12.mart 2012. Foto: FoNet

Za razliku od nekih ranijih izbora u Srbiji, kao na primer tokom 90-ih, današnji izborni slogani nisu ni originalni ni pamtljivi. Uglavnom svi pominju ili Srbiju ili nešto što se tiče konkretnog života. Izdvaja se slogan DSS-a za lokalne izbore u Beogradu “Različak” koji je već postao tema pošalica na društvenim mrežama.

Da li zbog toga što je kampanja na samom početku, tek izborni slogani građanima još nisu privukli pažnju:

Vaš browser nepodržava HTML5

Građani o izbornim sloganima



Demokratska stranka i njeni koalicioni partneri idu na izbore sa sloganom „Izbor za bolji život”, naprednjaci su se odlučili za “Pokrenimo Srbiju”, “Preokret”, je istupio sa sloganom “Istina” a URS “Jaki regioni jaka Srbija”. DSS ulazi u predizbornu kampanju sa sloganom "Za Srbiju - znaš zašto", radikali „Biram Srbiju”.

Svi slogani za parlamentarne izbore imaju jedan zajednički sadržalac, ili pominju Srbiju ili nešto što se tiče konkretnog života, kaže Cvijetin Milivojević, direktor Agencije za odnose s javnošću i marketing Pragma.

“Tu se onda i ne traži inventivnost. Suština je u tome da ta prenesena značenja očigledno ne pomažu. Nekad smo imali, počev od 90-te godine, slogane koji su ostali upamćeni po tome što su na neki način skretali pažnju ne suštinom poruke ili eventualno asocijacijom na kandidate nego upravo tom vrstom originalnosti. Danas očigledno večina političkih stranaka želi da taj slogan zapravo asocira na ono što građane u tom trenutku najviše muči bez obzira da li to može da bude nešto suviše upečatljivo ili nešto što se pamti”, kaže Milivojević.

DSS-ov "Različak"

Nasuprot monotonim sloganima za parlamentarne izbore stručnjaci očekuju originalne na lokalnom nivou.

Pošto na lokalnim izborima birači znaju i prepoznaju svoje kandidate logično je da slogani budu direktna asocijacija, odnosno, kako kaže Cvijetin Milivojević “nadimak” tog konkretnog kandidata.

DSS pristalice na dan predaje izbornih lista ove stranke, Beograd, 20.mart 2012.

Najintrigantniji je slogan DSS-a za lokalne izbore u Beogradu "Različak - jer nismo svi isti", koji je već postao tema pošalica na društvenim mrežama.

Međutim, Milivojević kaže da ta poruka privlači pažnju i da ima svoje objašnjenje.

“Primetili smo naravno svi taj slogan. Očigledno da on ima neku višeslojnu poruku. To je kanidat koji je jedan specifičan mlad čovek, uspešan van politike, a različak je biljka koja se koristi u narodnom verovanju kao lek protiv žutice, što je direktna asocijacija na sadašnju vlast u Beogradu, a to je DS”, kaže Milivojević.

“S obzirom da su DSS i njen lider Vojislav Koštunica u onom tzv. medijskom delu javnosti percipirani kao jedna konzervativna, po malo autistična i zatvorena politička opcija, onda ovaj slogan može da bude samo jedna vrsta osveženja da pokažu da nije čitav DSS konzervativan. Bilo bi smešno da iza tog slogana ne stoji kandidat za gradonačelnika koji se zove Aleksandar Popović nego da stoji Zoran Šami ili Vojislav Koštunica”, objašnjava Milivojević.

Nepamtljive poruke

Za razliku od slogana iz 90- godina poput "Srbija se saginjati neće", "Prelomite pametno", "Pošteno", "Zrelo je", "Tako treba", "Jul je cool", "Budi hrabar, reci dosta", "'Ajmo, 'ajde, svi u napad" današnji slogani, primećuje sociolog Vladimir Vuletić, nisu preterano pamtljivi.

“Evo, ja moram priznati da nisam zapamtio baš nijedan. Ali, to je na izvestan način normalno zbog toga što su čuveni slogani bili u vreme kada je trebalo da obave funkciju da se, pre svega, na izvestan način prepozna pojedina nova partija”, ocenjuje Vuletić.

Iako će nas izborni slogani stranaka pratiti sa svih bilborda, tv spotova i mitinga marketinški stručnjak Cvijetin Milivojević, ipak kaže da ne treba izgubiti iz vida da slogani ne odlučuju izbore.

“Prosto, slogan je jedna vrsta šlaga na tortu, sublimacija nekih stvarnih predizbornih poruka koje političke stranke žele da pošalju. I sad je tu mali problem, stranke koje su u vlasti teško da mogu da daju isuviše upečatljiv slogan pošto od njih birač očekuje da oni prvo raportiraju o onome šta su uradili dok su bili na lvasti, i šta su od prethodnih obećanja sa prethodnih izbora ispunili, pa tek onda da uđu u nova obećanja. I onda su tu malo vezane ruke. Dok neke neke velike opozicione stranke, uzmite recimo Srpsku naprednu stranku, ona namerno, čini mi se, kopira ono što je osnovna poruka najveće stranke vlasti, mislim na Demokratsku stranku. Dakle, ona namerno želi da se igra te sličnosti, i da zbunjuje birače DS-a, a ima olakšanje to što ona nije u vlasti i ne može biti kriva za ono što se dešavalo loše u protekle četiri godine”, navodi Milivojević.

Parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji biće održani 6. maja.