Ukrajinski vojnici na frontu nastavljaju borbe uprkos nedostatku municije

Ukrajinski vojnici iz 28. odvojene mehanizovane brigade 3. marta pucaju iz minobacača kalibra 122 mm na ruske položaje u blizini Bahmuta u ukrajinskoj Donjeckoj oblasti.

Uprkos gubitku teritorija u istočnim regionima, brojčano nadjačani i slabije naoružani vojnici Ukrajine vode žestoke borbe sa snagama Kremlja, iako su pod pritiskom velike nestašice municije.

Ukrajinski vojnik pregleda zalihe municije u svom rovu.

Snage Kijeva su bile prinuđene da se povuku iz industrijskog čvorišta, grada Avdijivke, prošlog meseca posle, kako je jedan komandant opisao, "paklene" bitke. Zauzimanje Avdijivke je najznačajniji teritorijalni dobitak Rusije otkako su njene snage ušle u Bahmut u maju prošle godine.

Usled kašnjenja u isporuci zapadnog naoružanja i municije, brigada zavisi od granata proizvedenih na lokalnom nivou. Prema ukrajinskim zvaničnicima, domaća proizvodnja minobacačkih granata kalibra 60, 82 i 120 mm drastično je porasla 2023. godine u poređenju sa prethodnim godinama.

Kijev moli svoje zapadne saveznike za veću vojnu pomoć dok se njegove snage suočavaju sa zastrašujućim zadatkom odbrane fronta od skoro 1.200 kilometara od ruskih snaga koje su napale Ukrajinu 24. februara 2022.

Ukrajinski vojnik s tegom u rovu za koji kaže da je njegov dom.
 

Vojnik cilja rusku poziciju u pripremi za paljbu iz minobacača kalibra 122 mm.

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine general-pukovnik Oleksandr Sirski najavio je promene komandanata nekoliko borbenih brigada kada je bio u obilasku istočnog dela fronta.

Ukrajinski vojnik iz 80. odvojene desantno-jurišne brigade puca iz topa D-30 na ruske položaje blizu Kliščijivke.

Sirski je napisao na Telegramu 2. marta da "neke brigade uspevaju da obuzdaju neprijateljske napade i drže svoje položaje, dok druge ne".

Ukrajinski vojnik pokazuje znak pobede iz svog rovovskog položaja blizu Kliščijivke.

Kijev se zavetovao da će osloboditi sve teritorije koje je okupirala Rusija, uključujući poluostrvo Krim, koje je Kremlj nezakonito anektirao 2014. godine.

Dok ruske snage pokušavaju da ostvare prednost na bojnom polju, iscrpljeni ukrajinski branioci se bore uprkos manjku artiljerije i opreme.