Dogovoren odgovor Skupštine RS Inzku

Narodna skupština Republike Srpske

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, tokom večerašnje rasprave, mogli bi da usvoje odgovor Inzku u 5 tačaka. U odgovoru koji su takođe u obliku zaključaka dogovorili predstavnici srpskih poslaničkih klubova u cjelodnevnim konsultacijama sa predsjednikom entitetskog parlamenta Igorom Radojičićem, navodi se da Narodna skupština ostaje pri stavu da zaključci o efektima prenosa nadležnosti, koji su usvojeni 14. maja, nisu antiustavni i antidejtonski, ali da se prihvata stav da je pojedine zaključke potrebno razjasniti pravno i politički.
Ističe se da Narodna skupština njihovim usvajanjem i namjerom provodjenja ne poziva na bilo kakve unilateralne nelegalne aktivnosti. Predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić:

„ Danas su trajali razgovori 7 političkih partija koje su učestvovale u donošenju zaključaka. U ovom momentu, barem kako je završen zadnji sastanak ovih sedam stranaka, postojala je saglasnost oko jednog novog seta od 5 zaključaka koje bi Narodna skupština večeras mogla razmotriti i usvojiti.“

U opoziciji insistiraju da neće podržati bilo kakvo poništenje zaključaka o prenosu nadležnosti, a negoduju zbog toga sto Vlada Republike Srpske nije entitetskom parlamentu dostavila i svoj zvaničan stav oko Inzkovog zahtjeva. Šef poslaničkog kluba PDP-a Branislav Borenović:
Smatramo da ništa nismo uradili da bi izazvalo Visokog predstavnika, i smatram da je ovo što će Narodna skupština danas usvojiti, samo dodatni dokument koji će na određen način pokazati jasan stav prije svega Narodne skupštine Republike Srpske i koji će pokazati da Narodna skupština prije svega ima dignitet.

„Smatramo da ništa nismo uradili da bi izazvalo Visokog predstavnika, i smatram da je ovo što će Narodna skupština danas usvojiti, samo dodatni dokument koji će na određen način pokazati jasan stav prije svega Narodne skupštine Republike Srpske i koji će pokazati da Narodna skupština prije svega ima dignitet.“

Poslanici bošnjačkih partija SDA i stranke za BiH još ranije su zatražili poništavanje zaključaka o prenosu nadležnosti.

Međutim poslanička većina u odgovoru koji bi mogao biti usvojen večeras, ponovo poziva Visokog predstavnika da se obrati entitetskom parlamentu i otvori dijalog o spornim pitanjima. Valentin Inzko je od Narodne skupštine Republike Srpske zatražio da do sutra 11 juna poništi zaključke o efektima prenosa nadležnosti jer, kako tvrdi, zadiru u Dejtonski sporazum i dejtonom regulisane nadležnosti na drzavnom nivou.

* * * * *
Više o ovoj temi možete pročitati OVDJE.