Završen drugi dan rasprave o zabrani kopanja litijuma u Skupštini Srbije

Zgrada Narodne skupštine Srbije

Drugi dan rasprave o opozicionom predlogu da se zakonom zabrani istraživanje i iskopavanje litijuma i bora na teritoriji cele države, završen je u utorak oko 18 časova u Skupštini Srbije.

Nakon poslednjeg obraćanja ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović, deo poslanika opozicije skandirao je "Nećeš kopati", nakon čega je predsedavajuća najavila nastavak sednice za sredu, 9. oktobar.

Tokom drugog dana redovnog zasedanja parlamenta, predstavnici opozicije su nastavili sa kritikovanjem projekta Jadar i optužili vlast da ga promoviše.

Ovo su negirali predstavnici vlasti, tvrdeći da opozicioni poslanici u nedostatku argumenata ne govore istinu.

Pročitajte i ovo: Skupština Srbije o zabrani kopanja litijuma, vlast i opozicija razmenili optužbe

Kako prenosi Beta, poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović negirala je ranije navode vlasti da kompanija Rio Tinto može da tuži državu Srbiju, ukoliko projekat Jadar bude zaustavljen.

Ocenila je da su vlasti na nezakonit i protivustavan način "oživele" projekat.

Ona je dodala da, pored toga što je štetan po okolinu, projekat Jadar finasijski donosi građanima Srbije "veoma malo koristi".

Poslanik Pavle Grbović je kazao da će njegove kolege iz Pokreta slobodnih građana podržati Predlog izmena i dopuna Zakona o rudarenju i geološkim istraživanjima kojim se zabranjuje ekspoatacija bora i litijuma.

On je kritikovao vlast, rekao da je korumpirana i da struka treba da kaže da li postoji tehnologija koja obezbeđuje bezbedan i ekološki neutralan način eksploatacije litijuma.

Predsednica parlamenta Ana Brnabić je odbacila Grbovićeve navode i ocenila da je predlog zakona koji je na dnevnom redu, suprotan interesima Srbije i naroda.

Odgovor vlasti na optužbe opozicije

Brnabić je ocenila da se opozicija u nedostatku argumenata služi "jasnim i otvorenim lažima" i da "širi paniku", prenosi Beta.

"Ako nemate argumenat, nemojte da koristite laži", rekla je Brnabić posle obraćanja Nestorović i poslanika Ekološkog ustanka Aleksandra Jovanovića Ćute, koji je rekao da bi eksploatacija litijuma "ostavila pustoš".

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handonović je rekla da u okviru projekta Jadar nije izvršena nikakva eksproprijacija i da su oni koji su prodali zemlju kompaniji Rio Tinto to uradili svojevoljno, za profit, spekulišući o njihovim motivima za to.

Ona je kazala i da projekta neće biti ako se studijama dokaže da će dolina Jadra postati pustinja nakon eksploatacije litijuma.

Navela je da će, ako se projekat Jadar realizuje, plate i budžeti u ovim mestima višestruko skočiti, kao i da će se otvoriti nova radna mesta.

Ministraka je rekla i da je vladajuća stranka na junskim izborima u Loznici dobila 55 odsto podrške građana i ponovila da u tom području nije bilo eksproprijacije zemljišta, već da su meštani sami prodavli zemlju kompaniji Rio Tinto.

Pročitajte i ovo: Vučić: Učešće u Globalnoj alijansi za baterije veoma važno za Srbiju

Vučić u Hamburgu

Tokom sednice Skupštine Srbije predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je na panelu "Pregovori o novoj alijansi - odgovoran i kružni lanac snabdevanja baterijama" u Hamburgu.

On je 8. oktobra izjavio da je za Beograd važno učešće u Globalnoj alijansi za baterije.

Vućič je predao pismo o pristupanju Ministarstva privrede Srbije Globalnoj alijansi za baterije direktorki te alijanse Ingi Petersen.

Poslanica Danijela Nestorović je, komentarišući pismo o pristupanju Globalnoj alijansi za baterije, ocenila da to pokazuje da se "vlast već dogovorila" s kompanijom Rio Tinto, te da to znači da će u Srbiji biti otvoren rudnik litijuma.

Pročitajte i ovo: Zabrana za litijum u Srbiji, za predlagače izlaz, za 'Rio Tinto' presedan

Zabranu primenjenih istraživanja i eksploatacije litijuma i bora traži 86 poslanika opozicije - izmenom zakona u rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Do predloga opozicije je došlo nakon niza masovnih protesta protiv planova međunarodne rudarske kompanije Rio Tinto da u dolini Jadra na zapadu zemlje otvori rudnik litijuma.

Opozicioni poslanici, koji traže zabranu kopanja litijuma, ukazali su prvog dana sednice, 7. oktobra, na negativne posledice po životnu sredinu ako se rudnik otvori, a predstavnike vlasti optužili su da su "promoteri" Rio Tinta.

Na argumente opozicije je i prvog dana odgovarala ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, ocenom da je njihov predlog "loše napisan i pun netačnih informacija", uz naglasak da projekat Jadar može bezbedno da se razvija.

Pročitajte i ovo: Litijumska groznica

Vlada Srbije je ovog leta oživela plan međunarodnog rudarskog giganta Rio Tinta za otvaranje rudnika litijuma u dolini Jadra na zapadu Srbije, iako je pre dve godine, pod pritiskom ekoloških protesta, projekat bio stopiran.

Nakon toga su u više desetina gradova širom Srbije organizovani protesti.

Deo građana i ekološki aktivisti protive se eksploataciji litijuma i bora zbog, kako su naveli, velikog rizika po životnu sredinu.

Rio Tinto je ranije u odgovoru za Radio Slobodna Evropa naveo da su "domaći i međunarodni stručnjaci potvrdili da se projekat Jadar može realizovati bezbedno i u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine".

Međutim, brojni stručnjaci iz zemlje i inostranstva ukazuju da u procesu eksploatacije litijuma neizbežno dolazi do ekoloških posledica, pre svega do zagađenja rečnog sliva i zemljišta.

Aktivisti u Srbiji takođe podsećaju da se kompanija Rio Tinto tokom svoje duge istorije suočila sa više optužbi da uništava životnu sredinu ili krši ljudska prava.