Skupština Srbije usvojila izveštaj o dijalogu sa Kosovom

Za usvajanje dokumenta pod nazivom "Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini" glasalo je 205 poslanika, dok je protiv bilo 57.

Skupština Srbije je rano ujutro 15. septembra usvojila izveštaj o dijalogu sa Kosovom.

Za usvajanje dokumenta pod nazivom "Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini" glasalo je 205 poslanika, dok je protiv bilo 57.

Izveštaj je napisan na 50 strana i u njemu su pobrojane "aktivnosti u okviru pripreme i realizacije pregovora", od Zajednice srpskih opština, policije, pravosuđa, energetike, pa do dijaloga privrednih komora i transporta opasnog tereta, kao i o nestalima, što je bilo poslednje poglavlje.

Sednica je trajala dva dana, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ponovio je pred poslanicima tokom svojih izlaganja da neće priznati nezavisnost bivše pokrajine.

Pročitajte i ovo: Vučić pred Skupštinom poručio da neće 'ni posredno ni neposredno' priznati Kosovo

On je naveo i da u vezi sa Kosovom treba ponuditi realno rešenje i da realna politika ne može da počiva na mitovima.

Vučić je u sredu u Skupštini, odgovarajući na pitanje koje je njegovo rešenje za Kosovo, kazao da danas gleda kako da na realan način sagleda poziciju, jer se politička situacija u poslednjih 28 godina menjala, "ne samo našom voljom, već i voljom velikih sila".

Najveća opoziciona stranka, Stranka slobode i pravde, nije glasala za usvajanje izveštaja. Kako je novinarima objasnio visoki zvaničnik te stranke, Borko Stefanović, takva odluka je doneta jer, kako je naveo, je izveštaj uzmicanje pod pritiscima i ne sadrži predloge rešnja kosovskog problema.

Jedini poslanik u sazivu iz redova albanske manjine, Šaip Kamberi, rekao je tokom svog izlaganja da je je Kosovo nezavisno od Srbije.

Kamberi je ocenio i da je konačni sporazum Srbije sa Kosovom jedan od najtežih izazova, kao i da je Vučićeva obaveza da vodi Srbiju ka rešenjima koja stvaraju evropsku perspektivu.

Pročitajte i ovo: 'Između redova' Vučićevih odgovora o Kosovu