Skupština Srbije o zabrani kopanja litijuma, vlast i opozicija razmenili optužbe

Na dnevnom redu Skupštine Srbije 7. oktobra je predlog 86 opozicionih poslanika da se izmeni zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Skupština Srbije raspravljala je 7. oktobra o opozicionom predlogu da se zakonom zabrani istraživanje i iskopavanje litijuma i bora na teritoriji cele države.

Sednica će se nastaviti narednog dana.

Do predloga opozicije je došlo nakon niza masovnih protesta protiv planova međunarodne rudarske kompanije "Rio Tinto" da u dolini Jadra na zapadu zemlje otvori rudnik litijuma.

Opozicioni poslanici, koji traže zabranu kopanja litijuma, ukazali su na negativne posledice po životnu sredinu ako se rudnik otvori, a predstavnike vlasti optužuju da su "promoteri" Rio Tinta.

Na argumente opozicije je odgovarala ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović - ocenom da je njihov predlog "loše napisan i pun netačnih informacija", uz naglasak da projekat "Jadar" može bezbedno da se razvija.

Pročitajte i ovo: Zabrana za litijum u Srbiji, za predlagače izlaz, za 'Rio Tinto' presedan

Šta su argumenti opozicije protiv iskopavanja litijuma?

Zabranu primenjenih istraživanja i eksploatacije litijuma i bora traži 86 poslanika opozicije - izmenom zakona u rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Kako je istakla Danijela Nestorović, poslanica opozicionog Ekološkog ustanka, zahtev je da se iskopavanje ovih minerala "trajno zabrani, ne do narednih vlasti, već do narednih generacija".

"Našoj deci da ostavimo Ustavom zagarantovano pravo na čistu vodu, vazduh i zemlju, a ako ikada dođe vreme, neka zakon menjaju", dodala je, obrazlažući predlog opozicije.

"Vlast vas je prethodnih dana direktno lagala, bez litijuma neće ništa stati, neće biti nikakve apokalipse i nemaštine", rekla je Nesgtorović.

"Sa litijumom nećemo biti okićeni zlatom i parama, ali nije sve u parama...za običan svet u Gornjim Nedeljicama (mestu gde se planira rudnik) je bitno da žive koliko-toliko zdravo. Za njih su bogatstvo med, mleko, kukuruz i ostalo što proizvode", dodala je.

Vaš browser nepodržava HTML5

U dolini Jadra u Srbiji neće litijum, dok vlast oživljava projekat Rio Tinta

Nestorović je, obrazlažući razloge protiv kopanja litijuma, podsetila na mišljenje dela domaćih i međunarodnih stručnjaka - da bi projekat "Jadar" mogao imati nesagledive negativne posledice po životnu sredinu: rečni sliv, podzemne vode, vazduh i zemljište.

"Rio Tinto", sa druge strane, u svojim saopštenjima ističe da su "domaći i međunarodni stručnjaci potvrdili da se projekat 'Jadar' može realizovati bezbedno i u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine".

"Bez obzira na to što se deklarativno najavljuje da će sve biti ekološki bezbedno, prečišćeno i takva voda puštena u vodotokove i da će vazduh ostati čist, ostaje čitav niz pitanja koja sve to dovode u sumnju, pre svega zato što je od početka ovog projekta sve bilo netransparentno", ističe Nestorović.

Ona je u svom govoru osporavala i odluku Ustavnog suda, donetu 11. jula, kojom je raniju uredbu Vlade Srbije o zaustavljanju projekta Rio Tinta proglasio neustavnom. Projekat je bio zaustavljen pre dve godine, pod pritiskom masovnih ekoloških protesta.

Poteze Vlade Srbije, kojim je ovog leta oživljen plan "Rio Tinta" za otvaranje rudnika litijuma, opisala je kao "nezakonite".

Pročitajte i ovo: Litijumska groznica

Poslanica Ekološkog ustanka je ocenila i da se predstavnici vlasti ponašaju kao "promoteri" kompanije Rio Tinto.

"Ne bi Rio Tinto, ali ni druge strane kompanije, došao u Srbiju da im nisu širom otvorena vrata da rade kako im najviše odgovara i da se ponašaju kao da su oni gospodari prirodnih resursa", dodala je, čitajući delove iz knjige "Projekat Jadar šta je poznato".

Nestorović je ukazala i da se kompanija Rio Tinto tokom svoje duge istorije suočila sa više optužbi da uništava životnu sredinu ili krši ljudska prava.

Čitala je biografije akademika, naučnika i profesora koji su protiv rudnika litijuma, kao i njihove stavove o tome.

Dok je Nestorović govorila, opozicioni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta je držao papir sa natpisom "Nećete kopati", zbog čega je ušao u verbalnu raspravu sa predsednicom Skupštine Anom Brnabić.

I ova sednica protiče uz međusobna dobacivanja i optužbe vlasti i opozicije.

Pročitajte i ovo: Zašto je Nemačka zainteresovana za srpski litijum?

Kako odgovara vlast?

Na predlog opozicije odgovarala je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Izjavila je da nije čula "ni jedan pravi argument zašto se predlaže zabrana eksploatacije", te da su u predlogu opozicije iznete "netačne informacije" - ističući da projekat "Jadar" može bezbedno da se razvija.

"Potpuno je neodgovorno da zabranimo eksploataciju strateškog minerala, bez koga nema ni energetske tranzicije ni tehnološkog napretka. Sve što se radi, radiće se tako da bude bezbedno po okolinu i zdravlje građana", dodala je.

Prema njenim rečima, zabrana istraživanja i eksploatacije litijuma i bora bila bi nezakonita.

Đedović je čitala istorijat dolaska Rio Tinta u Srbiju, navodeći ko je bio na kojoj državnoj funkciji kada je Rio Tinto dobijao razne dozvole za istraživanja u Srbiji.

Ocenila je da su predstavnici Demokratske stranke (DS) i Demokratske stranke Srbije (DSS) sada za zabranu iskopavanja litijuma, a da su, dok su bili na vlasti, davali sve dozvole Rio Tintu, odnosno ćerki firmi u Srbiji - kompaniji Rio Sava.

Pročitajte i ovo: Posle ekoloških protesta u Srbiji vlast odgovara hapšenjima i optužbama protiv Zapada

Ona je izložila argumente za iskopavanje litijuma.

Rekla je kako "svaka odgovorna država nastoji da obezbedi zaštitu ležišta kritičnih strateških mineralnih sirovina i da podstiče dugoročna, održiva rešenja za prevazilaženje socijalnih, ekoloških i geopolitičkih izazova u vezi sa nestašicom mineralnih sirovina".

Prema rečima Đedović Handanović, tražnja za kritičnim sirovinama svakog dana raste i da se države koje njima raspolažu utrkuju da obezbede svoje pozicije.

"Odgovor Srbije na ove zahteve i izazove je racionalno upravljanje mineralnim resursima, uz konstantnu i pojačanu kontrolu na ukupan uticaj na životnu sredinu", dodala je.

Ministarka je rekla da bi zabrana iskopavanja litijuma "značila da tržište Republike Srbije nije otvoreno, a nije ni slobodno".

"U ovom predlogu zanimljivo je da se jedino traži zabrana eksploatacije litijuma i bora. Bili bismo prva zemlja koja je to uradila", rekla je Đedović.

Prema rečima Đedović Handanović, zabranom kopanja bi država "zasigurno bila obavezna da nadoknadi svu štetu za investitore".

Kako se koriste Google mape protiv kopanja litijuma u Srbiji?

Optužbe vlasti i opozicije oko kvoruma

Početak sednice 7. oktobra prvobitno je bio odložen na sat vremena zbog nedostatka kvoruma.

Poslanik opozicionog Zeleno-levog fronta (ZLF) Radomir Lazović je to opisao kao "manipulaciju vlasti" i "pokušaj da se ne desi" sednica o litijumu.

Lazović je agenciji Beta rekao da su poslanici opozicije, koji su predložili zabranu iskopavanja litijuma, bili u sali u 10 časova, kad je bio zakazan početak sednice, ali da su poslanici Srpske napredne stranke odbili da se prijave da su prisutni.

Sa druge strane, šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije Milenko Jovanov rekao je vladajuća većina odlaganjem htela da pokaže koliko opoziciji nije stalo do razgovora o litijumu.

"Mi smo želeli da pokažemo koliko je opoziciji zaista stalo do sednice, da ih je bilo 86, sednica bi počela, ali njih nije bilo ni blizu", rekao je Jovanov.

U Skupštini su na početku zasedanja bili prisutni poslanici vladajuće većine, ali oni nisu ubacili identifikacione kartice u sistem, tako da je elektronskim sistemom utvrđeno prisustvo samo 67 narodnih poslanika.

Pročitajte i ovo: Beograd i Moskva 'na vezi' oko protesta protiv litijuma u Srbiji

Optužbe da je ministarka iznela podatke meštana Gornjih Nedeljica

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Zoran Lutovac kazao je da je ministarka Đedović Handanović optužila DS i prethodnu vlast da su dali sve dozvole "Rio Tintu" i upitao zbog čega je onda ta kompanija od sadašnje vlasti tražila dozvolu za eksploataciju.

Prema njegovim rečima, DS nikada nije dala dozvolu za eksploataciju litijuma, dok je aktuelna vlast tokom godina "Rio Tintu" izdala brojne dozvole.

"Vlada koja je kritikovala DS, sada se poziva na ono što je radila DS, a davali su produženja koja nisu morali. 2018. godine je bilo drugo produženje", dodao je Lutovac.

Poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović je optužila ministarku da je u svom govoru, kada je pričala o stanovnicima Gornjih Nedeljica, iznosila podatke koji ne bi smeli da budu javni, osim ukoliko joj kompanija nije dostavila te podatke.

"Vi ovde etiketirate obične građane koji samo žele da ostanu da žive na svojoj dedovini", ocenila je Nestorović.

Pročitajte i ovo: 'Samo je odjednom buknulo': Protesti širom Srbije protiv kopanja litijuma

Poslanica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić ocenila je da je "skandalozno" što je ministarka iznosila podatke iz privatnih ugovora građana i kompanije.

"Možemo samo da sumnjamo na kompaniju (da vam je dala te podatke). Da je notar to uradio, izgubio bi licencu za rad, jer je to krivično delo", dodala je Tepić.

Ministarka je odgovorila da je iznela podatke koji su javno dostupni u medijima.

Šef poslaničke grupe Nove Demokratske stranke Srbije (NDSS) Miloš Jovanović ocenio je da je ministarkin nastup bio "marketinška mustra Srpske napredne stranke (SNS)".

"Jedino što je deo netačan, a drugi - manipulacija. Istorijat je tačan, ali se on tiče istraživanja, a ne eksploatacije rude jadarita. To nije ista stvar. Ovde je (u predlogu izmena zakona) suština eksploatacija, a ne istraživanje", kazao je Jovanović.

Vaš browser nepodržava HTML5

Blokade pruga i hiljade na protestu protiv iskopavanja litijuma u Beogradu

Vučić sa Šolcom na dan rasprave o litijumu

Dok Skupština raspravlja o litijumu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u Nemačkoj, gde se sastao sa kancelarom Olafom Šolcom.

Vučić prisustvuje Hamburškoj konferenciji o održivosti, kao učesnik panela "Pregovori o novoj alijansi – odgovoran i kružni lanac snabdevanja baterijama".

Litijum je ključna sirovina za proizvodnju baterija za električne automobile.

Nemačka vlada podržava iskopavanje litijuma i projekat "Jadar" u Srbiji.

U prisustvu nemačkog kancelara Šolca, zvaničnici Srbije su sa Evropskom unijom letos potpisali Memorandum o kritičnim sirovinama, u koje spadaju i litijum i bor.

Memorandum predviđa ceo proizvodni lanac – od kopanja litijuma u Rio Tintovom rudniku u dolini reke Jadar do proizvodnje baterija za električna vozila.

Upitan da prokomentariše dešavanja na sednici Skupštine, Vučić je 7. oktobra rekao da je vlast "dala" opoziciji sednicu i da im je to prilika da kažu šta imaju o rudarenju.

"Oni koji su sednicu tražili nisu ni došli na nju. Zamolio sam poslanike Srpske napredne stranke da daju kvorum tim neodgovornim ljudima. Naprednjaci ne prave cirkus u Skupštini", kazao je Vučić.

Vučić je ranije opozicioni predlog zakona za zabranu iskopavanja litijuma opisao kao "imbecilan, nepismen i glup".

Pročitajte i ovo: Most: Da li je litijum garant Vučićevog ostanka na vlasti?

Podnete krivične prijave zbog 'krađe' narodne inicijative

Direktor kampanje pokreta Kreni - promeni Savo Manojlović izjavio je da je vlast zakazala zasedanje Skupštine o litijumu za 7. oktobar, kako bi se predsednik Srbije Aleksandar Vučić "predstavio javnosti kao državnik",

"Vučić želi da se slika sa Olafom Šolcom kako bi bio predstavljen kao državnik, dok će ovde (na skupštinskom zasedanju) Srpska napredna stranka napraviti cirkus od rasprave", rekao je Manojlović.

Manojlović je to rekao novinarima ispred sedišta Tužilaštva, neposredno pre predaje krivične prijave protiv Ane Brnabić, sadašnje predsednice parlamenta i Vladimira Orlića, ranijeg predsednika, zbog "krađe" Narodne inicijative.

Tvrdi da su Brnabić i Orlić prekršili Ustav i zakon jer Narodnu inicijativu, za donošenja zakona o zabrani eksploatacije litijuma i bora, koju je potpisalo više od 38.000 građana, nisu stavili pred poslanike, iako je to moralo da se uradi odavno.

Inicijativa je Skupštini predata u maju 2022.

Opozicioni poslanici su 7. oktobra zatražili da se na dnevnom redu parlamenta nađe predlog za obrazovanje komisije, koja bi se bavila utvrđivanjem činjenica i okolnosti u vezi sa nepostupanjem Skupštine po Narodnoj inicijativi za zabranu iskopavanja litijuma.

Predlog nije uvršten na dnevni red, jer su poslanici vlasti bili protiv.

Pročitajte i ovo: Most: Da li je Srbija spremna na građansku neposlušnost da bi sprečila kopanje litijuma?