Balkanski biznismeni očekuju pomoć političkih elita

Balkanski lideri na Samitu 100 založili su se za zajedničke projekte

Na Samitu 100 u Skoplju balkanski biznismeni zatražili su od njihovih političkih elita poboljšanje infrastrukture i međusobne povezanosti u regionu.

Poslovna zajednica Balkana je veoma važna za razvoj čitavog regiona, ali i našeg predstavljanja u očima velikih zapadnih evropskih zemalja, poručio je makedonski premijer Zoran Zaev, dodavši da je učešće nekoliko premijera na Samitu 100 u Skoplju novo ohrabrenje te poslovne zajednice.

Zaev je na konferenciji za medije sa predsedavajućim Veća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem poručio i da se sa svih šest zemalja Zapadnog Balkana koje su kandidati za punopravno članstvo u Evroskoj uniji gradi zajednička strategija i ima zajednički regionalni nastup.

"Međusobno se podržavamo i pomažemo, što će nam pomoći da brže postanemo punopravne članice EU, ali pre svega ćemo pomoći sebi u naše dve zemlje u unapređenju sveukupne bilateralne saradnje, ali i saradnje u celom našem regionu", kazao je makedonski premijer.

Predsedavajući Saveta ministara BiH izjavio je da svaka država, ali i čitav region, moraju kreirati zajedničke regionalne projekte i u tom smislu zajednički nastupati prema zainteresovanim investitorima i prema fondovima EU.

"Kako bi omogućili konekciju pre svega predstavnika privrede i naravno omogućili vezu između naših građana. Samim tim bi značajno unapredili brojne sektore ekonomije, među kojima je recimo turizam nešto što je vrlo interesantno i za BiH i za Makedoniju", rekao je Zvizdić.

On je najavio potpisivanje nekoliko dogovora u oblasti turizma, kao i u oblasti razvoja i jačanja ekonomskih odnosa, mogućnost putovanja samo sa ličnom kartom i bolju povezanost glavnih gradova obe zemlje.

Denis Zvizdić i Zoran Zaev: Turizam interesantan i BiH i Makedoniji

Premijer Zaev se sinoć susreo i sa svojim albanskim kolegom Edijem Ramom, pri čemu su naglašena zalaganja za intenziviranje ekonomske saradnje dve zemlje i obezbeđivanje uslova za evroatlantske integracije čitavog regiona.

Oni su ocenili da je zajedničko učešće na Samitu 100 u Skoplju dokaz političke volje za razvoj regionalne ekonomske saradnje, za povezivanje biznis zajednica, zajedničke investicije, umrežavanje i transportno povezivanje. Zaev i Rama su se dogovorili da intenziviraju aktivnosti na organizovanju zajedničke sednice vlada Makedonije i Albanije u najskorijem vremenu.

Makedonski premijer prethodno se sastao sa crnogorskim kolegom Dušanom Markovićem. Zemlje Zapadnog Balkana moraju sarađivati i naučiti da samostalno donose odluke i sprovode ih, da sami rešavaju pitanja u svojim zemljama, ali i međusobne nesporazume, rečeno je na tom susretu.

Tako će nas, istakli su Zaev i Marković, i evropski partneri više ceniti. U tom smeru Makedonija i Crna Gora su primer prijateljskih zemalja, bez otvorenih pitanja i spremnih da sarađuju u interesu građana, naveli su.

Na Samitu je promovisana platforma "Edison", koja predviđa izgradnju zelenog koridora od Ljubljane do Skoplja i Tirane u dužini od 1.400 kilometara. Na glavnim putevima bili bi instalirani punjači za električne automobile, uveo bi se zajednički prevoz više osoba u jednom vozilu, ekološka taksi-vozila i druga inovativna rešenja.

Dvodnevni Samit 100 završava se danas, a skupu je prisustvovalo više od 150 poslovnih lidera iz jugoistočne Evrope, ministri iz regiona, kao i predstavnici Evropske komisije.