Nastavljeni protesti protiv francuskog predloga u Skoplju, bez incidenata

Protest u Skoplju

Građani koji u Skoplju protestuju protiv francuskog predloga za ukidanje bugarskog veta za početak pregovora Severne Makedonije sa Evropskom unijom (EU), ponovo su u utorak izašli u protestnu šetnju.

Večerašnji protest, deveti po redu, protekao je u mirnoj atmosferi, ali je bilo primetno pojačano prisustvo policije kod Skenderbegovog trga, gde se na protestu 6. jula grupa demonstranata sukobila sa vlasnicima radnji i njihovim rođacima, te se gađali kamenicama, a korišćeno je i vatreno oružje.

Pročitajte i ovo: U protestima u Sjevernoj Makedoniji povrijeđeno 47 policajaca

Protesti protv francuskog predloga počeli su u subotu 2. jula na inicijativu lidera VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog, koji je prethodni dan pozvao građane bez obzira kakvo im je političko opredeljenje na masovne svenarodne proteste.

Pod motom "Ultimatum, ne hvala" i "Ne pregovaramo sa fašistima", prisutni su izašli da kažu "ne", kako kažu, bugarizaciji Makedonije.

Protesti opozicionih VMRO DPMNE i Levice održavaju se drugu sedmicu sa početkom u 19 časova ispred zgrade Vlade, sa kraćom pauzom u petak i subotu zbog muslimanskog praznika Kurban bajrama. U petak su, umesto uobičajenog marša, organizovane blokade u Skoplju kod Vlade, kao i na putevima Štip – Veles, Strumica – Radoviš i Pletvar – Prilep.

Francuski predlog je da Skoplje uključi etničke Bugare u svoj ustav "na ravnoj osnovi sa drugim narodima" i, između ostalog, promeni udžbenik istorije.

Francuski prijedlog za ukidanje bugarskog veta

U francuski prijedlog za ukidanje bugarskog veta za ulazak Sjeverne Makedonije EU su ugrađene naše primjedbe i on predstavlja solidnu osnovu za izgradnju stava, izjavio je premijer te države Dimitar Kovačevski 1. jula.
On je to rekao nakon susreta sa liderima stranaka vladajuće koalicije na kojem je razmotren francuski prijedlog koji je stigao u Skoplje u četvrtak. Istog dana je francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio kako smatra da je pronađeno kompromisno rješenje.
Nakon konferencije za novinare premijera i lidera vladajuće koalicije integralna verzija do tada neobjavljenog francuskog predsjedništva Unijom objavljena je na web stranici makedonske Vlade.
"Francuski prijedlog uključuje naša zapažanja i jasno izražene stavove. Položaj u kojem se danas nalazimo daleko je povoljniji za nas, naša pozicija i strategija su dali rezultate", rekao je premijer Dimitar Kovačevski nakon sastanka u Vladi sa koalicionim partnerima.
Međutim, u prijedlogu se navodi da je "u pogledu prijevoda zakonodavstva EU, Unija primijetila odgovarajuće jednostrane deklaracije Bugarske i Sjeverne Makedonije o makedonskom jeziku".
U prijedlogu se takođe navodi da regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi ostaju suštinski elementi procesa proširenja.
"Podsjećamo vas na važnost postizanja opipljivih rezultata i implementacije bilateralnih sporazuma, uključujući Prespanski sporazum sa Grčkom i Sporazum o dobrosusjedstvu sa Bugarskom", navodi se u prijedlogu.

Početak pregovora EU sa Skopljem, blokira od novembra 2020. bugarski veto zbog spora oko jezika i istorije, a Brisel je i napredak Tirane na putu ka EU vezao za napredak Severne Makedonije.

Godinu ranije evropski put ove dve zemlje je blokirala Francuska, insistirajući na promeni metodologije pregovora.