Ruske 'Potemkinove' škole u okupiranoj Ukrajini

Rusija hrani svoje građane slikama nastavnika koji uče učenike po novom ruskom nastavnom planu i programu dok su ukrajinski mještani u velikoj mjeri okrenuli leđa školama okupacionih vlasti. (ilustrativna fotografija)

Prvi dan septembra trebao je biti značajan događaj za djecu i učitelje u gradu Primorsk u ukrajinskom regionu Zaporožje.

Taj datum, tradicionalni početak nove školske godine, u bivšim sovjetskim zemljama obično se obilježava veselim fanfarama: dječaci i djevojčice obučeni u svoju najljepšu odjeću i u pratnji roditelja cvijećem pozdravljaju nastavnike.

Međutim, ova godina je bila drugačija za većinu njih, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Kako je Primorsk pod ruskom kontrolom, dok Moskva nastavlja vojnu invaziju na Ukrajinu, samo polovina od desetak lokalnih osnovnih škola otvorila je svoja vrata 1. septembra.

Mnogi nastavnici i porodice u Primorskom pobjegli su od ruske okupacije, dok su drugi odbili da sarađuju s vlastima koje je nametnula Moskva, uprkos prijetnjama, pritiscima i podmićivanjima.

Ovaj fenomen prisutan je širom okupiranih teritorija.

Kao rezultat toga, Moskva ulaže napore da sprovede svoj program za ukrajinsku djecu i nastavnike u tim regionima, što je cilj za koji stručnjaci kažu da je neophodan zbog nade u njihovo pripajanje Rusiji.

Škola u gradu Petrovske, u oblasti Lugansk, koji je pod ruskom kontrolom, obilježava početak nastave 1. septembra.

Očigledan neuspjeh u nametanju obrazovnog sistema bio je evidentan na spisku nastavnika koji rade u jednoj od otvorenih škola u gradu Primorsk. Uključivao je čovjeka koji je posljednjih nekoliko godina bavio sumnjivim biznisom i lokalnog sveštenika kojeg se mještani sjećaju kao ne toliko dobrog učenika.

U gradu Melitopolju, koji je pod ruskom okupacijom, u regionu Zaporožje, Halina Danilčenko, administratorka koju je imenovala Moskva, priznala je da nije našla dovoljno nastavnika, posebno za časove istorije, za 21 školu koju je planirala da ponovo pokrene ove godine.

Takvi zastoji su se dešavali iako je Rusija pribjegla oštrim mjerama da popuni upražnjena mjesta. Nekoliko direktora škola i nastavnika u okupiranim regionima privedeno je ili im je prijećeno u pokušaju da ih primoraju na saradnju.

Na televiziji pod kontrolom Kremlja, koja emituje program u okupiranim regionima, ruski "ekspert" je rekao da ukrajinske nastavnike koji su odbili da sarađuju s proruskim vlastima treba poslati u radne logore na prevaspitanje.

Viktorija Zibrova, nastavnica istorije u Berestovu u regionu Zaporožje, rekla je za RSE da su proruske vlasti redovno uznemiravale direktoricu škole u susjednom selu te da su u jednom trenutku čak upali u njenu kuću.

"Htjeli su da je uplaše jer se bliži septembar, a ne mogu da nađu nastavnike", rekla je Zibrova.

Zibrova je kazala da su ona kao i većina drugih nastavnika u Berestovu pobjegli nakon što su ih ruske vlasti upozorile da ne govore ukrajinski u školi.

Neki nisu mogli da odu iz ličnih razloga, kao što je potreba da se brinu o starijim roditeljima, rekla je ona. Ukrajina nastavlja da plaća nastavnicima dvije trećine njihovih plata kako ne bi bili prisiljeni na saradnju iz ekonomske nužde.

Pojedini ukrajinski nastavnici, koji su pristali ili su bili primorani da sarađuju s vlastima, odvedeni su u Rusiju na takozvane kurseve usavršavanja.

Obuka je uključivala ne samo uvod u ruski školski program prožet patriotizmom, već i političku indoktrinaciju.

Ruske vlasti pribjegavaju drugim mjerama kako bi popunile sve veću prazninu u obrazovanju. Oni su sprječavali nastavnike da pređu na teritoriju pod kontrolom Kijeva i zapošljavali su penzionisane nastavnike ili lokalne stanovnike bez nastavničkih kvalifikacija.

Moskva je također ponudila podsticaje ruskim nastavnicima kako bi ih natjerala da se presele i rade na okupiranim teritorijama.

Moskva nudi ruskim nastavnicima dodatnih 7.000 do 8.500 rubalja (113-138 eura) dnevno, ili više od 140.000 rubalja (2.270 eura) mjesečno, za rad na okupiranim teritorijama.

Takva plata je visoka po ruskim standardima van glavnih gradova Moskve i Sankt Peterburga. Prosječne plate nastavnika u Rusiji 2021. bile su oko 43.000 rubalja (700 eura) mjesečno.

Devetogodišnja Antonina Sidorenko pohađa onlajn časove u malom selu Pokrovske u regionu Mikolajev na jugu Ukrajine, blizu linije fronta.

Zvaničnici ruske vlade tvrde da je oko 600 nastavnika pristalo da radi u proruskim školama u okupiranim regionima.

Sergej Horbačev, ukrajinski ombudsman za obrazovanje, rekao je za Karent tajm (Current Time) da će mještani smatrati ruske nastavnike kao dio okupacionih snaga i tretirati ih kao takve, nagovještavajući da bi oni mogli biti meta nasilja.

Uplate ili podmićivanje?

Prema podacima vlade u Kijevu, u okupiranim regijama ima između 100.000 i 120.000 ukrajinske djece.

Neposredno prije početka školske godine, ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je da će njegova vlada isplatiti jednokratni paušalni iznos od 10.000 rubalja (163 eura) svim porodicama u okupiranim regijama koje upišu svoju djecu u škole pod kontrolom Moskve, gdje novi nastavni plan i program poriče postojanje ukrajinske istorije i kulture odvojene od ruske.

Međutim, mnoge ukrajinske porodice se odriču te sume radije nego da podvrgnu svoju djecu indoktrinaciji Kremlja, izjavilo je nekoliko roditelja za RSE pod uslovom da ostanu anonimni.

Ukrajinsku djecu koja pohađaju školu u okupiranim regionima uče da su Rusi i da će njihov region uskoro postati dio Rusije.

Oni će također biti izloženi sedmičnom predavanju pod nazivom "Važni razgovori" koje će promovisati lažne narative Kremlja o ratu u Ukrajini i o kulturama i istoriji dva naroda.

Cilj Rusije je "da uništi ukrajinsku kulturu i ukrajinsko obrazovanje u regionu i potpuno prepravi istoriju", rekao je za RSE Jurij Sobolevski, visoki zvaničnik Regionalnog vijeća Hersona.

One ukrajinske porodice koje ne mogu da pobjegnu odlučuju da školuju svoju djecu putem onlajn časova koje nude ukrajinske škole. Drugi školuju svoju djecu kod kuće.

Halina, stanovnica Hersona pod kontrolom Rusije, koja je tražila da se njeno puno ime ne navodi, iz straha od odmazde protiv njene porodice, rekla je za RSE da je nedavno pobjegla na teritoriju pod kontrolom Kijeva sa svojim sinom školskog uzrasta, dijelom kako bi izbjegla da ga pošalje u škola pod ruskom kontrolom.

Njena sestra, koja je ostala u Hersonu, brinuće o njihovim starijim roditeljima dok će svoje dvoje djece školovati kod kuće, rekla je Halina. Onlajn obrazovanje u Hersonu je teško zbog poremećenih internet veza, kazala je.

Neke visokoobrazovne institucije u okupiranim regionima, kao što je takozvani Hersonski medicinski koledž, nude besplatnu školarinu i stipendije kako bi privukle ukrajinske studente.

Međutim, diplome institucija u regionima pod kontrolom Kremlja ne priznaju se izvan tih regiona i Rusije.

Ako takvi podsticaji ne budu dovoljni, okupacione vlasti također pribjegavaju mitu i prijetnjama.

U Melitopolju, gdje su četiri stručne škole spojene u jednu, zbog nedostatka učenika i nastavnika, ruske vlasti su navodno upozorile da će mladići koji odbiju da pohađaju nastavu biti regrutovani, rekao je gradonačelnik Kijeva Ivan Fedorov.

Udžbenik ispred uništene školske zgrade nakon raketnog udara u Družkivki, u oblasti Donjecka, 30. avgusta.

U nekim okupiranim regijama kružile su glasine da bi se roditelji mogli suočiti s kaznama ili izgubiti starateljstvo nad djecom ako ih ne pošalju u školu, što je navelo neke roditelje da pristanu.

Za javnost u Rusiji, Kremlj pokušava da pozitivno okrene situaciju. Mediji naklonjeni Kremlju opširno su izvještavali o obnovi i ponovnom otvaranju škola koje su uništene kao rezultat ničim izazvane invazije Moskve na Ukrajinu u februaru.

Ukrajinski roditelji i prosvjetni radnici kažu da slike sretne ukrajinske djece koja ulaze u škole su u suprotnosti sa stvarnošću. Na nekim lokacijama, kako kažu, djeca nemaju udžbenike. Vlasti koje je postavila Rusija uništile su udžbenike na ukrajinskom jeziku, ali zamjene na ruskom jeziku tek treba da stignu.

Čak i tamo gdje postoje knjige, nisu svi nastavnici upoznati s novim nastavnim planom i programom koji sprovodi Rusija.

Jedna stanovnica Melitopolja rekla je za RSE da je škola koju je njeno dijete ranije pohađalo imala samo četiri nastavnika, a jedan od njih predaje skoro svaki predmet.

Da stvar bude gora, trupe ruske nacionalne garde patroliraju školskim zgradama, a roditeljima nije uvijek dozvoljeno da uđu.

Aleksandar Spivakovskij, rektor Hersonskog državnog univerziteta, opisao je škole kao "Potemkinovo selo" - praznu fasadu koja je trebala zavarati ruske građane.

On je za RSE rekao da Kremlj treba da pokaže svoj uspjeh u ratu i da svoje građane hrani slikama škola koje se popravljaju i nastavnika koji uče učenike po novom ruskom nastavnom planu i programu, dok je realnost da su ukrajinski mještani u velikoj mjeri okrenuli leđa školama okupacionih vlasti.

"Međutim, građaninu Rusije to izgleda dobro", rekao je.