MUP Srbije najavio hapšenje osumnjičenih za lažne dojave o bombama

Od početka školske godine, u septembru 2023, primljeno je ukupno 80 dojava u različitim obrazovnim institucijama u Srbiji, saopštio je MUP.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije je 14. decembra saopštilo da se do kraja narednog dana "očekuje realizacija međunarodne akcije na hapšenju osoba povezanih sa dojavama o bombama".

"Ministarstvo unutrašnjih poslova na nacionalnom i međunarodnom nivou intenzivno sarađuje sa svim relevantnim institucijama na identifikaciji IP adresa pošiljalaca dojava", dodaje se u saopštenju.

Ističu i da je od početka školske godine, u septembru, primljeno ukupno 80 dojava u različitim obrazovnim institucijama u Srbiji. Dodaju i da je proverom objekata, policija utvdrila da je svaka od tih dojava bila je lažna.

Pročitajte i ovo: Vučić: Otkrivena mreža onih koji su slali lažne dojave o bombama

Dan ranije, 13. decembra, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je "uhvaćena" mreža onih koji su najčešće slali lažne dojave o bomabama.

On je na TV Prva najavio da će u roku od 48 sati biti okončana akcija uz pomoć stranih zemalja i kazao da su određena lica pod prismotrom.

MUP najavljuje i da će policija zaposlene u prosveti obučiti o merama kontrole pristupa, preventivnim pregledima prostora i "definisanju bezbednog mesta" po uzoru na "pozitivna iskustva zemalja koje imaju slični problem".

Niz osnovnih i srednjih škola u Beogradu su od novembra na meti novog talasa lažnih dojava o bombama koje stižu elektronskom poštom.

Veliki broj biračkih mesta nalazi se u školama. Pojedini predstavnici vlasti i opozicije povezali su učestalost lažnih dojava o bombama u školama sa predstojećim izborima, međusobno se optužujući za podizanje napetosti.

U Srbiji se 17. decembra održavaju vanredni parlamentarni, pokrajinski u Vojvodini i lokalni izbori u 65 opština i gradova.

Pročitajte i ovo: Škole u Srbiji na meti novog talasa lažnih dojava o bombama: Šta rade nadležni?