Sjeverni tok 2 otvara njemačku podružnicu da bi dobio dozvolu

Pojačane tenzije između Rusije i Zapada oko Ukrajine dovele su u pitanje budućnost Sjevernog toka 2.

Konzorcij Sjeverni tok 2 objavio je da je osnovao njemačku podružnicu Gas for Europe, koja će biti vlasnik i operater njemačkog dijela kontroverznog gasovoda i time otvoriti put za dobijanje dozvole u Njemačkoj.

Njemačka Federalna mrežna agencija zaustavila je u novembru postupak izdavanja dozvole budući da, prema njemačkim zakonima, operater gasovoda mora biti njemačka tvrtka.

Sjedište njemačke podružnice je u Schwerinu, objavio je u srijedu (27. januara) koncern koji čine ruski gasni div Gazprom, francuski Engie, austrijski OMV, britanski Shell i njemački Uniper i Wintershall DA.

Pročitajte i ovo:

Gas u ruskom plinovodu ide u suprotnom smjeru, cijene u Evropi rastuNjemačka bi mogla zaustaviti Sjeverni tok 2 ako Rusija napadne Ukrajinu

Istovremeno, portparol američkog State Departmenta Ned Price izjavio je u srijedu da gasovod Sjeverni tok 2 između Rusije i Njemačke neće napredovati ako Rusija napadne Ukrajinu, prenosi Reuters.

"Želim biti vrlo jasan: ako Rusija napadne Ukrajinu na ovaj ili onaj način, Sjeverni tok 2 neće krenuti naprijed", rekao je Price za NPR. "Neću ulaziti u pojedinosti. Radićemo s Njemačkom kako bismo osigurali da ne ide naprijed", naveo je.

Najveći energetski projekat u Evropi, Severni tok 2 projektovan je da udvostruči količinu gasa koji teče iz Rusije direktno u Njemačku, zaobilazeći tradicionalnu tranzitnu državu Ukrajinu, na dnu Baltičkog mora. Gradnja je završena prije nekoliko sedmica, ali gasovod još nije u funkciji, prenosi Hina.

Projekat je kontroverzan jer će, kako tvrdi SAD, pojačati ovisnost Evrope o ruskom gasu. Projekat se suočio i sa otporom unutar Evropske unije i Ukrajine, kojoj su tranzitne naknade važan izvor prihoda.

Ukrajina koči projekat i zbog napetosti na granici s Rusijom, tvrdeći da Moskva priprema invaziju. Rusija demantuje tvrdnje Kijeva kojima se pridružio i Zapad, zaprijetivši Moskvi sankcijama

Pročitajte i ovo: Šta se krije iza strahova od rata između Rusije i Ukrajine? 

Nagomilavanje ruske vojske u blizini Ukrajine ponovo je stavilo fokus na Sjeverni tok 2, a Njemačka je izjavila da će se od projekta vjerovatno odustati u slučaju ruskog napada na Ukrajinu.

Cijene plina u Evropi naglo su pak poskočile u posljednjim mjesecima prošle i na početku ove godine zbog niskih zaliha i skoka potražnje paralelno oporavku ekonomije od pandemijske krize, pa su evropske vlade bile prisiljene priskočiti u pomoć građanima s visokim računima.