Rezolucija u Evropskom parlamentu: Skoplje i Sofija da vrate pozitivnu agendu

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Sjevernu Makedoniju Ilhan Kučuk pozvao je na makedonski nacionalni konsenzus o integraciji u EU.

Evropski parlament objavio je nacrt rezolucije bugarskog europarlamentarca i izvjestioca za Sjevernu Makedoniju Ilhana Kučuka iz bugarske partije Pokret za prava i slobode (DPS).

Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta raspravljat će o rezoluciji sljedeće sedmice.

U nacrtu rezolucije, kreatori politike u Sjevernoj Makedoniji pozvani su da podstaknu nacionalni konsenzus o integraciji u EU, kako bi zemlja mogla ispuniti kriterije za članstvo u Uniji do 2030. godine.

Izvjestilac Kučuk, izražavajući zabrinutost zbog nepotrebnog odlaganja procesa pristupanja, naglašava potrebu za jačanjem transparentnosti, odgovornosti i inkluzivnosti procesa, uključujući i njegovu parlamentarnu dimenziju.

posljednje iz odnosa bugarske i sjeverne makedonije Bugarski evroposlanik bio 'u grupi rizičnoj po makedonsku bezbednost'

On također podržava napore za postizanje sporazuma o ustavnim amandmanima koji bi uključili dodatne zajednice u preambulu Ustava Sjeverne Makedonije.

Nadalje, poziva donosioce političkih odluka i društva u Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji da preuzmu zajedničku odgovornost i obnove pozitivnu agendu između dvije zemlje u duhu Ugovora o prijateljstvu; izražava podršku nastavku diplomatskog i socijalnog dijaloga u cilju rješavanja bilateralnih pritužbi u dobroj vjeri.

Kučuk upozorava na pokušaje podrivanja mirnih međuzajedničkih i bilateralnih odnosa i žali zbog svih unutrašnjih i vanjskih akcija koje narušavaju stabilnost i prijete regionalnom pomirenju.

još o bugarsko-makedonskim sporenjima Sofija optužila Skoplje da koristi deportaciju Jevreja 1943. u 'zlonamerne svrhe'

Čak 320 amandmana na 161 stranici podneseno je na izvještaj od deset stranica, o kojem će raspravljati Odbor za vanjske poslove, u koji će bugarski europarlamentarci pokušati da unesu svoje stavovee.

Evropski parlament pozdravlja potpunu usklađenost Sjeverne Makedonije sa vanjskom i sigurnosnom politikom Unije – uključujući njen otvoreni odgovor na agresiju na Ukrajinu – u skladu sa restriktivnim mjerama Unije protiv Rusije i Bjelorusije.

Ministarstvo spoljnih poslova Sjeverne Makedonije u aprilu je odbacilo mogućnost da se Bugarska uključi u proces ustavnih promjena u toj zemlji, navodeći da je to unutrašnje pitanje.

To je saopšteno nakon što je šef bugarske diplomatije Nikolaj Milkov rekao da Sofija želi da se uključi u proces izmjena Ustava Sjeverne Makedonije radi uvođenja makedonskih Bugara u najviši pravni akt.

Prethodno je u martu šefica diplomatije Njemačke Analena Berbok (Annalena Baerbock) u Skoplju nakon sastanka sa makedonskim kolegom Bujarom Osmanijem izjavila da promjena Ustava ne smije da postane kost političkog razdora.

Sjeverna Makedonija ima riječ Evropske unije (EU) i neće vas ostaviti na cjedilu, ali ustavne promjene moraju da se provedu što je prije moguće kako zemlja ne bi pala na ovoj ključnoj prepreci, poručila je njemačka ministarka.