Xhaferi očekuje profesionalnu tehničku vladu za poštene izbore u Sjevernoj Makedoniji

Talat Xhaferi, makedonski premijer u tehničkom mandatu (fotoarhiva)

Organiziranje slobodnih, poštenih i demokratskih redovnih izbora u otvorenoj i zakonitoj proceduri očekuje makedonski premijer u tehničkom mandatu Talat Xhaferi (Džaferi), u obraćanju na prvoj konstituirajućoj sjednici novoizabrane tehničke vlade Sjeverne Makedonije.

Od tehničke vlade očekuje da u pogledu organizacije i provedbe nadolazećih izbora, ali i realizacije tekućih obveza, vlada radi u interesu građana, navodi se u saopćenju nakon završetka prve sjednica.

"Pred nama je ključna zadaća, priprema i organiziranje slobodnih, poštenih i demokratskih redovitih izbora u otvorenoj i zakonitoj proceduri. Imamo obavezu surađivati sa Skupštinom i Državnim izbornim povjerenstvom te Misijom OSCE/ODIHR-a, ali i s EU i SAD-om kao našim strateškim partnerom, kako bismo osigurali najviše europske standarde u procesu izborne kampanje i same izbore, s punim fokusom na stvaranje uvjeta u kojima će građani jasno izraziti svoju volju na izborima", rekao je Xhaferi.

Ovo je bila prva sjednica novoizabrane vlade.

čitajte Talat Džaferi, prvi Albanac premijer Severne Makedonije, izabran u tehnički mandat

U nedjelju je izabrana prijelazna vlada na čelu s Xhaferijem. Cilj ove vlade je organizirati i provesti poštene i demokratske izbore.

Mandat tehničke vlade traje do izbora nove političke vlade, nakon parlamentarnih izbora koji će se održati 8. maja. Dvije sedmice ranije, 24. aprila, u zemlji bi se trebali održati predsjednički izbori.

Prijelazna vlada izabrana je sa 65 glasova "za" i tri "protiv".

Zastupnici najveće oporbene stranke VMRO-DPMNE bili su u skupštinskoj sali, ali su bili suzdržani tijekom glasovanja. Zastupnici Europskog saveza za promjene nisu ni prisustvovali sjednici.

Ovo je treća prijelazna ili tehnička vlada od 2016. godine, čija je svrha osigurati održavanje poštenih i demokratskih izbora.

Premijer tehničke vlade 2016. bio je Emil Dimitriev, a 2020. Oliver Spasovski.