Najavljuju poskupljenje besplatnog studija u Sjevernoj Makedoniji

Univerzitet "Sv. Ćirilo i Metodije" u Skoplju, mart 2020.

Na fakultetima najvećeg državnog univerziteta "Sv. Ćirilo i Metodije" (UKIM), gdje bi studiranje po zakonu trebalo biti besplatno, razmatra se prijedlog povećanja participacije.

Studenti trenutno plaćaju 100 eura po semestru, a u privatnoj kvoti 200 eura po semestru. Najavljeno je da će se taj iznos udvostručiti.

Prijedlog za povećanje participacije fakultetima, a zbog povećanih troškova rada, dostavio je Rektorat UKIM-a.

Za većinu studenata bili kakvo povećanje participacije bilo bi neprihvaljivo.

"Sve je povećano, imamo visoku inflaciju, a neko želi da udari po leđima studenata. Ako to država plaća, u redu, ali koliko znam participaciju, nažalost, uvijek plaćaju sami studenti. Studiranje na državnim fakultetima bi trebalo biti besplatno", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Dejan Angelov, student druge godine Ekonomskog fakulteta UKIM-a.

Drugi studenti sa kojim smo razgovarali smatraju da je neoophodna mobilizacija studentskih organizacija kako bi se spriječila provedba ove ideje.

"Čuo sam da će se participacija povećati i treba odmah reagirati. Sve studentske organizacije, dok je ovo u početnoj fazi, da se okupe i usprotive ovom prijedlogu", kaže Simona Kiirovska, studentica Filozofskog fakulteta UKIM-a.

Rektorat traži način da pokrije troškove

Svi troškovi rada su porasli, na fakultetima se održavaju vježbe koje su skupe i to je glavni razlog, kaže Biljana Angelova, rektorica UKIM-a, obrazlažući prijedlog Rektorata za eventualno povećanje kvote participacije studenata na ovom univerzitetu.

Ona je istakla i da su obaveze rektorske uprave da ako dođe do povećanja iznosa participacije, to pokrije Vlada, a ne da padaju na leđa studenata.

"Tražićemo saglasnost Vlade da se povećaju troškovi kada se objave konkursi za upis. Tražićemo da se pokriju troškovi studija i participacije, međutim, jedini uslov je da to snosi Vlada, odnosno Ministarstvo za obrazovanje i nauku, a ne studenti", dodala je Angelova.

Ipak, rektorka je rekla i da je sve to u fazi razmatranja i još nije zvanično, au narednom periodu studentski parlamenti u okviru svih fakulteta UKIM-a će održati sjednice na kojim će razgovarati o ovom prijedlogu.

Može vas zanimati i ova fotopriča iz 2022. godine:

Komarci, muhe i dlake 'prilozi' u studentskom restoranu u Skoplju

Studenti revoltirani, mogući i protesti

Iako još nema odluke o poskupljenjima, studenti i studentske organizacije izjašnjavaju se protiv ideje uvođenja viših kvota participacije na državnim fakultetima na UKIM-u.

Među studentima senagađa da je navodno riječ o udvostručenju cijena participacija – odnosno da će rektorat UKIM-a tražiti da umjesto dosadašnjih 100 eura semestar u državnoj kvoti košta 200 eura, a semestar u privatnoj kvoti 400 eura. Ovi podaci zvanično nisu potvrđeni.

"Ovo je najgore za nas koji dolazimo sa strane. Nemamo uslova studirati u svom gradu, moramo doći ovdje i umjesto da nam država smanji troškove na državnim univerzitetima, ona ih povećava. Mislim da ako se to dogodi, mnogi maturanti iz drugih gradova uopšte neće upisati fakultet i počeće raditi, jer nemaju svi 400 eura godišnje za državnu kvotu, to je previše", kaže za RSE studentica Pravnog fakulteta "Justinijan Prvi", koja je željela da ostane anonimna.

Reagovao je i Uverzitetski studentski parlament (USS) pri UKIM.

"Stav USS-a i članova rektorske uprave bio je da finansijski teret ovog rješenja ne smije pasti na leđa studenata, već da se finansijski zahtjevi upute Vladi. To je jedini prihvatljiv uslov za članove USS-a kako se ne bi narušio studentski standard", navodi se u reakciji USS-a na društvenim mrežama.

Najradikalniji u odgovoru u slučaju povećanja bili bi studenti organizirani kroz pokret "Studentski otpor", odakle su najavili proteste.

"Kao najautentičniju studentsku organizaciju koja zastupa prava studenata ovo nas ozbiljno zabrinjava jer bi se na taj način spriječila mogućnost pristupa visokom obrazovanju onim siromašnijim i studentima iz socijalno ugroženih kategorija. Apeliramo da se hitno povuče ovaj prijedlog i ova ideja, inače ćemo morati da se gledamo na ulicama kao što je bilo kada su htjeli ukinuti obrok", poručili su iz "Studentskog otpora".

Ministarstvo smiruje: Studenti će plaćati istu kvotu

U Ministarstvu za obrazovanje znaju za cijeli postupak, ali smatraju da je to zasad samo unutar Univerziteta. Ipak su za RSE odgovorili da će za povećanje cijene participacije trebati da svi slože.

"Ministarstvo za obrazovanje i nauku poštuje načelo inkluzivnosti pri kreiranju politika i donošenju odluka, tako da uvjeravamo studente da nijedna odluka koja utiče na njihov obrazovni proces neće biti donesena bez uključivanja organizacija koje predstavljaju buduće akademske građane. Iznosi participacije ostaju identični kao i do sada", naveli su iz Ministarstva obrazovanja i nauke.

Pitali smo Vladu da li je do sada tamo bilo pokrenuto ovo pitanje, te ako bi došlo do povećanja studentskih participacija, da li bi to bilo na trošak države. Do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore.

Prema važećem Zakonu o visokom obrazovanju, participacija je iznos koji utvrđuje Vlada, a koji se naplaćuje od studenata upisanih na javnu visokoobrazovnu ustavnovu čije se obrzovanje finasira iz budžetske kase.

"Sveti Ćiril i Metodije" je najstariji i najveći univerziet u državi, u okviru kojeg su 23 fakulteta. Neki od tih fakulteta ne postoje ni na jednom drugom univerzitetu. Samo ove školske godine UKIM je upisalo ukupno 4.738 studenata.

Trenutni iznos koji se plaća za participaciju utvrđen je za akademsku godinu 2010./11. i nije se mijenjao do sada.

U 2010. godini privatna kvota za sufinansiranje smanjena je na 400 eura, nakon što je prethodno na nekim fakultetima dostigla iznos od preko 1.000 eura.