Makedonske redovnice i episkopske mitre

Redovnica se moli u crkvi Svetog Jurja Pobjednika, dijelu samostana Rajčica.

Sestra Efimija (lijevo) za kape koje se ovdje proizvedu kaže da su "naše krune". Mitre poput ovih nose episkopi u istočno-pravoslavnim, Rimokatoličkoj i Anglikanskoj crkvi te pravoslavni patrijarsi.

Redovnica prišiva drago kamenje i male ikone na mitru.

U proizvodnom procesu koristi se softver za dizajn mitre. Najčešći stil mitre u pravoslavnoj crkvi temelji se na zatvorenoj carskoj kruni iz perioda kasnog Bizantskog carstva.

Uvlači se konac u stroj koji služi za vezenje damaste tkanine mitre. Svako pokrivalo za glavu obično je ukrašeno s četiri ikone s prikazima Isusa, Marije, Ivana Krstitelja i Svetog križa.

Redovnica provjerava vez na tkanini mitre. Prema riječima sestre Efimije, mitre iz Sjeverne Makedonije nose episkopi i arhiepiskopi u Rusiji, Sjedinjenim Državama, Istočnoj i Zapadnoj Europi i Africi. Kaže da je raskošni bizantski stil vrlo cijenjen u Grčkoj pravoslavnoj crkvi.

Redovnice su uključene u pripremu i dizajn mitri. "To je naš glavni zavjet i najveći dio našeg postojanja ovdje u samostanu", kaže sestra Efimija. "Napravili smo više od 1.600 mitri. Svaka je jedinstvena, jer svaki episkop ima svoj stil, svoje zahtjeve i trudimo se istim udovoljiti."

Unutar samostana nalaze se crkve posvećene sv. Jurju i sv. Ivanu Bigorskom. "Hram našeg zaštitnika, svetog Jurja, sagrađen je 1835. godine, ali izgrađen je na temeljima crkve iz 16. stoljeća, koja je također bila posvećena svetom Jurju", objašnjava sestra Efimija.

Kompleks uključuje četiri različita samostana, u kojima živi oko 40 redovnika, od ukupno oko 200 u Sjevernoj Makedoniji.

Relikvije sv. Jurja čuvaju se u crkvi u koju hodočasnici dolaze moliti se za čuda.

Pjevanje vjerskih pjesama tijekom jutarnje molitve.

Makedonska pravoslavna crkva najveća je kršćanska denominacija u Sjevernoj Makedoniji. Od Srpske pravoslavne crkve neovisna je od 1967. godine.

Unatoč istaknutosti u Sjevernoj Makedoniji, druge istočno-pravoslavne crkve ne priznaju Makedonsku pravoslavnu crkvu.

Molitva u Crkvi sv. Jurja Pobjednika. Ovaj samostan i drugi bili su praktički pusti tijekom komunističkog razdoblja u bivšoj Jugoslaviji, ali od kasnije povratili dio svoje nekadašnje ljepote.