Micotakis: Ako se odstupi od Prespanskog sporazuma, EU put ostaje zatvoren

Kirjakos Micotakis, fotografija iz oktobra 2023.

Evropski put Sjeverne Makedonije prolazi preko Grčke i može ostati zatvoren, ako se ne poštuje dogovor, ponovio je grčki premijer Kirijakos Micotakis u intervjuu za grčki list "Ta nea", prenosi agencija MIA.

"Kada neko povuče konopac, mora biti spreman da može da se prekine. I ako odstupi od dogovorenog kursa, treba da zna da će naići na zatvoren put ka Evropi. Put koji prolazi od Grčke i poštivanja međunarodnog prava", rekao je Micotakis.

Ovu poruku grčki premijer šalje makedonskim vlastima u situaciji kada se vlast u zemlji mijenja nakon predsjedničkih i parlamentarnih izbora na kojima je pobijedila desničarska partija VMRO-DPMNE.

Pročitajte i ovo: Skoplje i Atina ponovo u prepirci oko imena Sjeverne Makedonije

Šest godina nakon potpisivanja Prespanskog sporazuma, ustavni naziv Sjeverne Makedonije vratio se u fokus vanjske politike zemlje. Ako su do 2018. godine, skoro tri decenije, stalno bile varnice između Atine i Skoplja oko imena države, u protekle dvije sedmice razmjenjivale su se oštre reakcije o tome kako i kada treba koristiti novi ustavni naziv - Sjeverna Makedonija.

Lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, kao budući premijer, najavio je da će krenuti putem nove predsjednice zemlje Gordane Siljanovske Davkove, koja je u svojoj zakletvi upotrijebila samo ime Makedonija i jasno rekla da je ne odustaje od toga u javnom obraćanju jer je to njeno lično pravo na samoopredjeljenje.

I VMRO-DPMNE i Nova demokratija u Grčkoj bili su u opoziciji kada je sporazum potpisan u Prespi i izjavili da su protiv njega, ali da će ga poštivati kao međunarodni sporazum.

U međuvremenu, opoziciona Siriza, koja je potpisnica Prespanskog sporazuma, najavila je da će dostaviti na ratifikaciju tri memoranduma sa Sjevernom Makedonijom koji već šest godina čekaju na odobrenje od poslanika.

Pročitajte i ovo: Nova predsjednica i VMRO-DPMNE se ne odriču 'Makedonije'