Sjeverna Koreja demantuje da je isporučivala municiju Rusiji

Logo grupe Wagner

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje negiralo je medijski izvještaj da je isporučilo municiju Rusiji, nazvavši ga "neosnovanim" i osudilo Sjedinjene Države zbog isporuke smrtonosnog oružja Ukrajini, izvijestila je u petak zvanična sjevernokorejska novinska agencija KCNA, piše Reuters.

Japanski Tokyo Shimbun izvijestio je ranije da je Sjeverna Koreja poslala municiju, uključujući artiljerijske granate, u Rusiju vozom preko njihove granice prošlog mjeseca i da se dodatne pošiljke očekuju u narednim sedmicama.

"Lažni izvještaj japanskih medija da je DNRK nudila municiju Rusiji je najapsurdnija crvena haringa, koja nije vrijedna bilo kakvog komentara ili tumačenja", rekao je portparol ministarstva u izjavi koju prenosi KCNA.

Bijela kuća je u četvrtak objavila da je privatna vojna kompanija iz Rusije Wagner preuzela isporuku oružja iz Sjeverne Koreje kako bi pomogla jačanju ruskih snaga u Ukrajini, što je znak jačanja uloge ove grupacije u ratu.

"Wagner širom svijeta traga za isporučiocima naoružanja kako bi pomogli njegove vojne operacije u Ukrajini. Možemo potvrditi kako je Sjeverna Koreja finalizirala početnu isporuku oružja Wagneru koji je platio za tu opremu. Prošlog mjeseca je Sjeverna Koreja isporučila rakete za pješadiju u Rusiju kako bi ih Wagner koristio", reporterima je rekao glasnogovornik Vijeća nacionalne sigurnosti Bijele kuće John Kirby.

Wagner grupacija je osnovana 2014. godine nakon što je Rusija zauzela i anektirala ukrajinski Krimski poluotok i pomogla pobunu separatista u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas.

Sjedinjene Američke Države procjenjuju kako Wagner ima 50.000 pripadnika u Ukrajini, među kojima je 10.000 pod ugovorom i 40.000 osuđenika regrutiranih iz ruskih zatvora, dodao je Kirby.

Amerikanci procjenjuju kako količina isporučenog materijala iz Sjeverne Koreje neće promijeniti tok dešavanja na borbenom planu u Ukrajini, ali i kako se očekuje da će više vojne opreme biti isporučeno iz Pjongjanga.
Pročitajte i ovo: Izlazak Vagnera iz senke u Ukrajini U novembru, nakon što je Bijela kuća objavila kako Pjongjang u tajnosti Rusiji isporučuje "značajne" količine artiljerijskih projektila, iz Sjeverne Koreje je rečeno kako nikada nisu imali poslove oko naoružanja sa Rusijom i kako to ne planiraju.

Kirby je rekao kako se ruski predsjednik Vladimir Putin jako oslonio na Wagner grupaciju koja je u vlasništvu Putinovog saveznika Jevgenija Prigožina kada je riječ o borbama u Ukrajini, gdje su ruske snage podbacile u pokušaju da svrgnu kijevsku Vladu, navodi Reuters.

Nešto kasnije je šef Wagnera odbacio kao "trač i špekulacije" navode Sjedinjenih Američkih Država da je ova privatna vojna organizacija dobila pošiljku oružja iz Sjeverne Koreje.

"Svako zna da Sjeverna Koreja ne opskrbljuje Rusiju bilo kakvim oružjem već duže vrijeme. I nikakvi takvi napori nisu učinjeni", rekao je vlasnik Wagnera Evgenij Prigožin u izjavi za Reuters.