SAD kažu da dokazi pokazuju da Sjeverna Koreja ima trupe u Rusiji, vjerovatno za rat u Ukrajini

Sjevernokorejski vojnici na vojnoj vježbi, arhivska fotografija iz 2015. godine

Sjedinjene Američke Države(SAD) su u srijedu prvi put rekle da su vidjele dokaze da je Sjeverna Koreja poslala 3.000 vojnika u Rusiju radi mogućeg raspoređivanja u Ukrajini, što je potez koji bi mogao označiti značajnu eskalaciju u ratu Rusije protiv susjeda, piše Reuters.

Američki ministar obrane Lloyd Austin, govoreći u Rimu, rekao je da bi bilo "vrlo, vrlo ozbiljno" da se Sjevernokorejci spremaju boriti uz Rusiju u Ukrajini, kao što Kijev navodi. Ali, rekao je da tek treba vidjeti što će tamo raditi.

"Postoje dokazi da postoje trupe DNRK u Rusiji", rekao je Austin novinarima, koristeći službeni naziv Sjeverne Koreje, Demokratska Narodna Republika Koreja(DNRK).

U razgovoru s novinarima kasnije u srijedu, glasnogovornik Bijele kuće John Kirby rekao je da Sjedinjene Države vjeruju da najmanje 3.000 sjevernokorejskih vojnika prolazi obuku u tri vojne baze u istočnoj Rusiji.

SAD su utvrdile da su sjevernokorejski vojnici prevezeni brodom početkom ili sredinom oktobra iz sjevernokorejske regije Wonsan u istočni ruski grad Vladivostok prije nego što su odvedeni na tri lokacije za vojnu obuku u istočnoj Rusiji, rekao je Kirby.

"Ako se rasporede da se bore protiv Ukrajine, to je fer igra", rekao je on. "Oni su poštene mete i ukrajinska vojska će se braniti od sjevernokorejskih vojnika na isti način na koji se brane od ruskih vojnika."

Pročitajte i ovo: Sjeverna Koreja poslala u Rusiju 3.000 vojnika za rat u Ukrajini, kaže Seul

U Seulu, južnokorejski zastupnici rekli su da je Pjongjang obećao da će obezbijediti ukupno oko 10.000 vojnika, čije se raspoređivanje očekuje do decembra, rekli su poslanici novinarima nakon što ih je obavijestila nacionalna obavještajna agencija Južne Koreje.

"Znakovi obučavanja trupa unutar Sjeverne Koreje otkriveni su u septembru i oktobru", rekao je Park Sun-won, član parlamentarnog obavještajnog odbora nakon brifinga.

Sukob u Ukrajini izbio je kada je Rusija izvršila invaziju u februaru 2022. i od tada se razvio u rat koji se uglavnom vodi duž linija fronta u istočnoj Ukrajini, s ogromnim brojem žrtava na obje strane.

Sjedinjene Države su saopštile da bi navodno raspoređivanje vojnika Sjeverne Koreje moglo biti dodatni dokaz da ruska vojska ima problema s ljudstvom.

Kremlj je ranije odbacio tvrdnje Seula o raspoređivanju trupa Sjeverne Koreje kao "lažne vijesti", a predstavnik Sjeverne Koreje pri Ujedinjenim nacijama u New Yorku je to na sastanku u ponedjeljak nazvao "neosnovanim glasinama".

I Moskva i Pjongjang su također negirali transfere oružja, ali su se obavezali na jačanje vojnih veza i potpisali sporazum o međusobnoj odbrani na samitu u junu.

Najnoviji podaci došli su nakon što je Nacionalna obavještajna služba Seula u petak objavila da je Sjever poslao oko 1.500 pripadnika specijalnih snaga u Rusiju brodovima i da će vjerovatno biti raspoređeni za borbu u ratu u Ukrajini nakon obuke.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je također optužio Pjongjang da se sprema poslati 10.000 vojnika u Rusiju. U utorak je pozvao svoje saveznike da odgovore na dokaze o umiješanosti Sjeverne Koreje u ruski rat.

NATO saveznici se konsultuju o razmještanju snaga Sjeverne Koreje u Rusiji, rekao je portparol NATO-a.

Pročitajte i ovo: Zelenski tvrdi da Severna Koreja pored oružja u Rusiju šalje i vojnike