Sjeverna Koreja lansirala raketu nakon vojnih vežbi SAD i Južne Koreje

TV izveštaj o lansiranju rakete Severne Koreje, prikazan na železničkoj stanici u Seulu, u Južnoj Koreji, u utorak, 4. oktobra 2022.

Sjeverna Koreja ispalila je balistički projektil prema svojim istočnim vodama, saopćila je vojska Južne Koreje.

Riječ je o posljednjem u nizu testiranja oružja Sjeverne Koreje u posljednjih nekoliko dana.

Japanska vlada također je potvrdila da je Sjeverna Koreja ispalila nešto što bi moglo biti balistički projektil, objavio je AP u subotu, 8. oktobra.

Ured japanskog premijera potvrdio je lansiranje na Twitteru. "Sjeverna Koreja je lansirala navodni balistički projektil".

Čini se da je projektil pao u more izvan japanske ekonomske zone, saopćila je japanska vlada, izvijestila je nacionalna televizija NHK.

Pročitajte i ovo: Severna Koreja lansirala balističke rakete, šesti put za manje od dve nedelje

Šesta runda testiranje naoružanja za dvije sedmice, uslijedilo je nekoliko sati nakon što su SAD i Južna Koreja završile novu rundu pomorskih vežbi kod istočne obale Korejskog poluootoka.

Vojska Sjeverne Koreje upozorila je 8. oktobra da američko preraspoređivanje nosača aviona u blizini Korejskog poluotoka izaziva "ogroman negativan val" u regionalnoj sigurnosti.

Ranije ovog mjeseca, Sjeverna Koreja je usvojila zakon kojim se proglasila državom koja ima nuklearno oružje, a lider Kim Džong Un je isključio mogućnost pregovora o denuklearizaciji.

Pjongjang je izveo šest nuklearnih proba između 2006. i 2017. godine, što je izazvalo široke sankcije. Istočnoazijska država redovno se suprotstavlja zabrani nuklearnih i raketnih proba, govoreći da treba da ojača svoju odbranu.