Sjeverna Koreja ponovno poslala balone sa smećem prema Južnoj Koreji

Balon za koji se vjeruje da ga je poslala Sjeverna Koreja u parku u Inčeonu, Južna Koreja, 2. juna 2024.

Sjeverna Koreja ponovno je prema Južnoj Koreji uputila balone za koje se pretpostavlja da nose smeće, samo tri dana nakon sličnog incidenta, objavila je u nedjelju južnokorejska vojska.

Čini se da baloni putuju prema sjevernom dijelu provincije Gyeonggi koja okružuje Seul. Građanima se savjetuje da ne diraju balone već lokacije prijave vojsci ili policiji, saopštio je južnokorejski Združeni stožer (JCS).

Sjeverna Koreja je u više navrata poslala više od 2.000 balona punih smeća u Južnu Koreju, kao odgovor na balone sa propagandnim materijalom koje su južnokorejski aktivisti slali na sjever.

Južna Koreja je u četvrtak ponovno počela s propagandnim emitiranjem preko zvučnika prema Sjevernoj Koreji kao odgovor na sjevernokorejsko ponovno lansiranje balona punih smeća.

JCS je u petak saopštio da će nastaviti s propagandnim emisijama.

Sjeverna Koreja negoduje zbog kampanje preko zvučnika i letaka u strahu da bi priljev vanjskih informacija mogao predstavljati prijetnju režimu Kim Jong-una.

Pročitajte i ovo: Seul obustavlja mirovni sporazum sa Pjongjangom zbog balona sa smećem

Dvije susjedne zemlje na korejskom poluostrvu odvojene su jedna od druge od završetka Korejskog rata 1953. godine primirjem, ali su tehnički još uvijek u ratu.

Tokom Hladnog rata, Sjeverna i Južna Koreja vodile su psihološki rat pokušavajući da utiču na građane emitovanjem kratkotalasnih radio programa nabijenih propagandom. Preko zvučnika na demilitarizovanoj zoni, vojnici obje strane "bombardovani" su propagandnim pjesmama.

Dvije Koreje lansirale su balone pune letaka u vazdušni prostor. Milioni takvih letaka koji ocrnjuju vladu druge strane, bili su razbacani po Korejskom poluostrvu. Ovaj materijal su obje Koreje zabranjivale svojim državljanima da čitaju ili čuvaju.

Pročitajte i ovo: Oštra odmazda Južne Koreje zbog balona smeća sa Sjevera