Svakodnevni život u Sjevernoj Koreji, izdaleka

Ova fotografija snimljena u februaru 2024. prikazuje čovjeka koji gleda ka sjevernokorejskom gradu Namyang, iz grada Tumena u sjeveroistočnoj kineskoj provinciji Jilin.

Sjevernokorejski vojnici gledaju preko zaleđene rijeke prema Kini, povremeno se spuštajući sa osmatračnica kako bi šetali graničnim stazama iza bodljikave žice.
 

Ovaj udaljeni dio granice bio je praktički nedostupan novinarima, dok su Peking i Pjongjang podržali neke od najstrožih svjetskih ograničenja putovanja iz doba pandemije.

Nakon što su restrikcije ukinute, tim AFP-a otputovao je u regiju krajem februara 2024., biježeći prizore na na ulazu u tajnu nuklearnu naciju.

Između zahrđalih fabrika i redova stambenih blokova nazire se svakodnevica, dok Severnokorejci za život zarađuju vukući drvenu građu i paleći polja.

Fotografija prikazuje dva kamiona koji prelaze granični most koji povezuje kineske gradove Changbai (L) i sjevernokorejski grad Hyesan. Dva kamiona sa robom strpljivo su čekala da pređu u Kinu -- znak nastavka prekogranične trgovine koja je ključna za odumrlu privredu Pjongjanga.

Vjeruje se da je hronična nestašica hrane u Sjevernoj Koreji postala akutnija tokom pandemije, a aktivisti kažu da su vlasti ojačale graničnu odbranu kako bi spriječile bijeg stanovnika u Kinu.

Ova fotografija snimljena 1. marta 2024. prikazuje sjevernokorejski grad Hyesan kako se vidi iz grada Changbai u kineskoj sjeveroistočnoj provinciji Jilin.

Ova fotografija snimljena 26. februara 2024. prikazuje ženu koja pozira na turističkom vidikovcu, sa sjevernokorejskim gradom Namyang u pozadini, pored rijeke Tumen u gradu Tumen u kineskoj sjeveroistočnoj provinciji Jilin.

Iza stražara, portreti vladajuće dinastije Kim bdjeli su nad stanovništvom, dok su monumentalni propagandni transparenti hvalili njihovu socijalističku ideologiju.
Jedan slogan, ispisan ogromnim crveno-bijelim slovima na padini brda kaže: "Naša zemlja je najbolja!"