Južna Koreja optužila Pjongjang da šalje vojnike u Rusiju

Sjevernokorejski vojnici na vojnoj vježbi, arhivska fotografija iz 2015. godine

Južna Koreja tvrdi da je Pjongjang počeo premještati specijalne snage u Rusiju ranije ovog mjeseca, nekoliko dana nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski iznio sličnu optužbu da je Sjeverna Koreja poslala vojnike i oružje da pomogne Kremlju u njegovom ratu protiv Ukrajine.

Nacionalna obavještajna služba Južne Koreje (NIS) navela je u saopštenju od 18. oktobra da je pratila kretanje vojske Sjeverne Koreje od 8. do 13. oktobra i da je napravila fotografije prevoženja sjevernokorejskih specijalnih snaga na rusku teritoriju ruskim transportnim brodom.

To je prvi put da je brod ruske mornarice otkriven kako ulazi u vode Sjeverne Koreje od 1990. godine, "što potvrđuje početak učešća sjevernokorejske vojske u ratu", navele su južnokorejske vlasti.

"Sjevernokorejski vojnici koji su poslani u Rusiju trenutno su stacionirani u ruskim vojnim bazama na Dalekom istoku, uključujući Vladivostok, Ussuriisk, Khabarovsk i Blagovješčensk, i očekuje se da će biti raspoređeni na prve linije čim završe obuku za adaptaciju", navodi se u saopštenju NIS-a.

Pročitajte i ovo: Pakt Rusije i Sjeverne Koreje rizikuje destabilizaciju regije

"Sjevernokorejskim vojnicima su izdate ruske vojne uniforme i oružje ruske proizvodnje, a izdate su im i lažne lične karte stanovnika regiona Jakutije i Burjatije u Sibiru koji liče na Sjevernokorejce. Čini se da su se maskirali u ruske vojnike kako bi sakrili činjenicu da su raspoređeni na bojno polje", dodaje se.

Saopštenje uključuje mape i fotografije koje navodno potkrepljuju tvrdnje, a koje nisu nezavisno provjerene.

Spekulacije o ulozi Sjeverne Koreje u sukobu su porasle usred zaoštravanja odnosa Moskve i zemalja poput Sjeverne Koreje i Irana skoro 32 mjeseca nakon što je pokrenuta invazija Moskve na Ukrajinu u punom obimu.

Institut za proučavanje rata, američki vojni think tank sa sjedištem u Washingtonu, takođe je nedavno izvijestio da je nekoliko hiljada sjevernokorejskih vojnika stiglo u Rusiju i da se pripremaju za raspoređivanje u Ukrajini.

Kremlj je ranije odbacio tvrdnje Južne Koreje da je Pjongjang Moskvi isporučio artiljerijske granate i rakete kratkog dometa, ali nije komentarisao najnovije tvrdnje ni Seula ni ukrajinskog predsjednika. Volodimir Zelenski je 14. oktobra rekao da "ovo više nije samo prebacivanje oružja, nego se radi zapravo o prebacivanju ljudi iz Sjeverne Koreje u okupacione vojne snage".

U saopštenju NIS-a se navodi da su ukrajinske obavještajne službe analizirale sjevernokorejsko oružje za koje se navodi da je Rusija koristila u ratu i otkrile da ima "visoku stopu kvarova i nisku preciznost, tako da se koristi za masovne ofanzive za održavanje linije fronta, a ne za precizne udare".

Šef NATO-a Mark Rutte, govoreći u Briselu 18. oktobra, rekao je da ova vojna alijansa ne može potvrditi izvještaje da su sjevernokorejske trupe "aktivno angažirane" u sukobu u Ukrajini.

Ministri odbrane 32 članice NATO-a sastaju se kako bi razgovarali o razvoju situacije u Ukrajini, kao i o drugim pitanjima.