SAD uveo sankcije zvaničnicima Irana zbog suzbijanja protesta

Demonstracije u Teheranu zbog smrti Mahse Amini, 19. septembar 2022.

Sjedinjene Države uvele su 21. decembra sankcije zvaničnicima Irana, uključujući glavnog tužioca i visoke vojne službenike, pojačavajući pritisak na Teheran zbog suzbijanja protesta.

Ovo je novi odgovor Washingtona na poteze Irana da suzbije proteste koji su počeli 16. septembra, na dan smrti Mahse Amini.

Ova 22-godišnja Kurdkinja umrla je nakon što ju je pritvorila iranska policija za moral zbog "nošenja neprikladne odjeće" i nepoštovanja strogog pravila oblačenja žena u Iranu.

Američko Ministarstvo finansija izvijestilo je da je uvelo sankcije iranskom glavnom tužiocu Muhamedu Montazeriju, optužujući ga da je u septembru naložio sudovima da izreknu oštre kazne mnogim demonstrantima uhapšenim na protestima.

Sankcije su uvedene i iranskoj kompaniji Imen Sanat Zaman Fara, za koju je Ministarstvo finansija navelo da proizvodi opremu za iranske jedinice koje provode zakon, uključujući oklopna vozila a koja se koriste u suzbijanju nemira.

Vaš browser nepodržava HTML5

Kako se devojke Irana suprotstavljaju režimu mule

Washington je također uveo sankcije dvojici visokih dužnosnika iranske dobrovoljne, paravojne formacije Basidž, koju vlasti u Iranu često koriste za suzbijanje bilo kakvih nemira i protivljenja zvaničnoj politici, te dvojici zvaničnika iranske Islamske revolucionarne garde (IRGC).

Sankcijama se zamrzava sva američka imovina onih koji su na listi, a Amerikancima zabranjuje da s njima posluju.

Pročitajte i ovo: Nejasan status iranske policije za moral nakon što je ukinuta