Blinken osudio napade Huta na brodove u Crvenom moru

Vojni helikopter Huta leti iznad teretnog broda Galaxy Leader u Crvenom moru, fotografija je objavljena 20. novembra 2023.

Američki državni sekretar Antony Blinken osudio je napade jemenskog pokreta Huti na komercijalne brodove u međunarodnim vodama u Crvenom moru, izvijestio je State Department.

Blinken je ovo rekao u razgovaru sa ministrom spoljnih poslova Saudijske Arabije, princom Fejsalom bin Farhanom.

"Sekretar je osudio nastavak napada Huta na komercijalne brodove koji posluju u međunarodnim vodama u južnom dijelu Crvenog mora i pozvao na saradnju među svim partnerima da bi se podržala pomorska bezbjednost", naveo je State Department u saopštenju objavljenom nakon telefonskog razgovora.

Huti, koje podržava Iran, ušli su u rat između Izraela i militantne grupe Hamas tako što su počeli da napadaju brodove na vitalnim plovnim putevima, a ispalili su dronove i projektile na Izrael.

Huti su u ponedjeljak rekli da su izvršili napad dronom na dva teretna broda u novom napadu u ovom regionu.

Pročitajte i ovo: Maersk obustavlja prolazak brodova kroz moreuz u Crvenom moru zbog napada Huta

Američki ministar obrane Lloyd Austin najavio je u ponedjeljak formiranje koalicije u Crvenom moru s ciljem suprotstavljanja "neodgovornim napadima" jemenskih Huta na pomorski saobraćaj, a koja se sastoji od deset zemalja, uključujući Francusku i Veliku Brtianija.

"Nedavna eskalacija bezobzirnih napada Hutija iz Jemena prijeti slobodnom protoku trgovine, ugrožava živote nevinih mornara i krši međunarodno pravo", izjavio je Austin.

Jemenski pobunjenici pojačali su napade posljednjih sedmica u blizini strateškog moreuza Bab al-Mandeb, koji razdvaja Arapsko poluostrvo od Afrike i kroz koji prolazi 40 posto svjetske trgovine.

Huti su više puta upozoravali da će gađati brodove koji plove uz obalu Jemena ako imaju veze sa Izraelom, kao odgovor na rat između Izraela i pokreta Hamas u Pojasu Gaze.