Trampov savjetnik osuđen za nepoštovanje Kongresa u slučaju napada na Kapitol

Stiv Benon (Steve Bannon)

Savjetnik bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa, Stiv Benon osuđen je u petak 22. juna za nepoštovanje Kongresa, jer je odbio da da učestvuje u istrazi o napadu na Kapitol 6. januara.

Nakon četvorodnevnog suđenja, federalni sud je Benona osudio zbog odbijanja da da izjavu i da odboru u Kongresu podnese određena dokumenta. Njemu prijeti zatvorska kazna od dvije godine.

Izricanje presude zakazano je za 21. oktobar.

Pročitajte i ovo: Steve Bannon optužen za nepoštovanje Kongresa

Benonov advokat je najavio žalbu, što je potvrdio i on sam.

"Možda smo ovdje danas izgubili bitku, ali nećemo izgubiti rat", rekao je Benon.

Za svaku optužbu predviđena je kazna od 30 dana do jedne godine zatvora, kao i novčana kazna od 100 do 100.000 američkih dolara.

Advokati tvrde da je proces protiv Benona čin političke kazne.

U posljednjim izjavama, advokat Evan Corcoran rekao je sudu da se put kojim je krenuo njegov klijent Bannon "ispostavio pogrešnim", ali "ne predstavlja zločin".

Sudsko vijeće od 12 članova vijećalo je tri sata prije nego što je donijelo odluku.

Benon je bio ključni igrač na izborima 2016. na kojima je Tramp pobijedio, prvo kao menadžer njegove kampanje, a kasnije kao strateg Bijele kuće.

Napustio je funkciju nakon političkih posljedica nasilnog marša krajnje desnice u Charlottesvilleu u augustu 2017.

Međutim, on se i dalje smatra Trampovim saveznikom.

Komitet Predstavničkog doma, koji istražuje nerede koji su se dogodili u američkom Kongresu u januaru prošle godine, pozvao je Benona na intervju u septembru.

Panel je vjerovao da je Benon bio uključen u napore Trampovih pristalica da uđu u Kongres i ospore ishod predsjedničkih izbora 2020., na kojima je pobijedio sadašnji predsjednik Džo Bajden.

Slike SAD Kongresa u trenucima upada

Panel je posebno bio zainteresiran za Benonovu komunikaciju s Trampom prije incidenta, kao i za sastanke koje je održao u obližnjem hotelu s drugim ključnim ličnostima.

Ranije tokom dana, istražni komitet je rekao da je Tramp gledao nerede na televiziji i ignorirao pozive svoje djece i savjetnika da osudi masu.

Na saslušanju je rečeno da Tramp nije pozvao policiju.

Bio je motivisan "sebičnom željom da ostane na vlasti", saopštio je komitet.